Montenegro

Valerija Saveljić politička gromada

Teror Valerije Saveljić, godinama opsijeda crnogorsku javnost svojim projekcijama poslovanja najvećeg crnogorskog brenda kompanije “13. jul Plantaže”.

Valeriju Saveljić je, na funkciju finansijskog direktora, postavila izvršna direktorica Verica Maraš aprila 2008. gdine i obavljala je tu funkciju do septembra 2015. godine. Dovođenja firme u ozbiljnije finansijske probleme za vrijeme njenog mandata, koji su se manifestovali preko povećanje zaduženja kod banaka od preko 10 miliona eura, primanje velikih zarada na nivou firme kao i enormna novčana primanja koja je lično prihodovala za vrijeme njenog mandata u periodu od sedam godina I ćetiri mjeseca, u vrijednosti oko 600 hiljada eura, značajne zaduženosti kod dobavljača koja se povećala u milionskim ciframa, značajno povećanje poreskog duga i obaveza prema državi, značajna povećanja sumnjivih i spornih potraživanja u milionskim iznosima, je možda bio motiv učlanjivanja u neku od političkih partija koje bi je, kako je više puta istakla, zaštitile.

Na osnovu informacija koje je davala u javnosti se stekao utisak da je politička partija URA bila jedina njena partija i njen izbor da se izbori za nepravdu.

Međutim, kako ovih dana saznajemo iz crnogorskih medija, ipak Valerija Saveljić u septembru 2015. godine, ispunjava i potpisuje pristupnicu Demokratske partije socijalista. Valerija Saveljić je, po svemu, partijski kadar preletač. Drži se članske karte koja je aktuelna. Spada u preteče političkog konvertitstva karakteristične za noviju političku istoriju Crne Gore, jer kad imaš pravu člansku kartu nebo je granica.

Da li je motiv pristupanju DPS-u bio zbog loših rezultata i spasavanja od razrješenja sa pozicije finansijskog direktora, ili možda sa prentezijom da uz podršku neformalnih centara moći u DPS-u zasjedne na mjesto izvršnog direktora Plantaža, ili pak nešto treće – za sada ostaje samo nagađanje. Ujedno ostaje nejasnoća zašto je gospodja Saveljić svih ovih godina uporno krila od javnosti da je bila član DPS-a i to tek od 2015. godine.

Svakako da je kasnija pripadnost pokretu URA, ispred koje je dezavuisala crnogorsku javnost, kao i status zviždača koji joj je dodijelila ASK, možda njena velika zaštita, koju je duže vremena sanjala a koju je tražila još 2015. godine od DPS-a.

Poslije odluke ASK da se gospođa Saveljić vrati u firmu koju je za kratak niz godina uspjela da dovede u veoma problematičan finansijski položaj, sigurno neće obradovati zaposlene u Plantažama.

Za Plantaže, osoba poput Valerije Saveljić, koja je bila više nego neuspješna u svom radu, je velika opomena za vlasnike koji ovo ne bi smjeli dozvoliti ako žele da zaštite najveći brend Crne Gore i vodeću poljoprivrednu kompaniju, u inače veoma teškim i kriznim vremenima po privredu Crne Gore.

Football news:

Klopp on transfers: The central defender would not have won us the match against Burnley. I won't cry like a 5-year-old if I don't get what I want
Barcelona could sell Dembele in the summer if he does not renew his contract. Manchester United, Bayern Munich, Juve and Chelsea are monitoring the situation
Kylian Mbappe: I will not sign a contract with PSG to say in a year that I want to leave. If I do that, I'll stay
City Defender Dias: Seeing an opponent unable to even hit and feeling powerless is the greatest pleasure
The chances of Mbappe and Holland joining Real Madrid in the summer are very slim. The club has almost no money for transfers
Either Shevchenko or Grant could become Chelsea's acting coach if Lampard is sacked during the season. The decision will be made by Abramovich
Ronaldo was offered 6 million euros to become the face of Saudi Arabia. The player refused