Montenegro

Vučurović: Tražiću da se ukine kažnjavanje

Demokratski front predložiće da Poslovnik Skupštine prvenstveno bude mijenjan u djelovima koji sputavaju slobodan rad poslanika. Potrebno je ukinuti sulude odredbe kojima se poslanici novčano kažnjavaju zbog izgovorene riječi ili bojkota Skupštine, kazao je za Pobjedu Jovan Jole Vučurović, poslanik DF-a i član Radne grupe za izradu izmjena i dopuna Poslovnika, uoči prve sjednice tog tijela koja će biti održana danas.

Radna grupa koja će se baviti najvišim skupštinskim aktom prva je u ovom sazivu. Njeno formiranje dogovoreno je na Kolegijumu predsjednika Skupštine.

“Očekujem da izmjenama i dopunama Poslovnika omogućimo da Skupština bude zaista slobodna i demokratska, da bude dom u kome će se otvoreno, argumentovano, pa i oštro, sukobljavati stavovi i mišljenja”, kazao je Vučurović.

Poručio je da „DF odlično zna kako je to kada neko pokušava zarobiti Skupštinu, kao što je radio bivši režim”.

“Mi smo prethodnih godina u Skupštini djelovali u gotovo nemogućim uslovima, ali smo se izborili da se naš glas daleko čuje, pa čak i kada smo kažnjavani, hapšeni, progonjeni u samom parlamentu, kada je oko nas bilo stotine policajaca. Mi želimo da se to nikome više ne desi. Zato ću, između ostalog, predložiti da Poslovnik prvenstveno bude mijenjan u djelovima koji sputavaju slobodan rad poslanika. Neophodno je, takođe, ukinuti one sulude članove Poslovnika kojima se poslanici novčano kažnjavaju zbog izgovorene riječi ili bojkota skupštine”, istakao je Vučurović.

Prema njegovim riječima, te članove Poslovnika donio je DPS, misleći da će tako, kako je’istakao, spriječiti poslanike DF-a da saopštavaju istinu u Skupštini.

“Ali su se, kao što smo svi vidjeli prevarili. Prethodnoj parlamentarnoj većini potpuno normalno je bilo da poslanik zbog izgovorene riječi bude „stavljen u zatvor”, dakle da se krši Ustav. E to više neće biti slučaj, već poslanici moraju imati uslove da funkcionišu bez pritisaka”, poručio je Vučurović.

Kazao je da je veoma važno Poslovnik prilagoditi i situacijama poput ove koju trenutno imamo, vezano za pandemiju, ili neku drugu vanrednu situaciju, kako bi Skupština mogla regularno da funkcioniše i u vanrednim uslovima.

Skupština je 23. novembra usvojila dopune Poslovnika, kojima je omogućeno da poslanici glasaju onlajn, ukoliko im je zbog pandemije korona virusa ograničeno kretanje. Ovakve dopune važiće do 31. decembra.

Radna grupa za izradu izmjena i dopuna Poslovnika ima devet članova. Čine je Momo Kopvivka (Demokrate), koji je koordinator, zatim Jovan Jole Vučurović (DF), Branka Bošnjak (PzP), Dragan Vukić (SNP), Miloš Konatar (Ura), Marta Šćepanović (DPS), Boris Mugoša (SD), Ervin Ibrahimović (BS) i Raško Konjević (SDP).

Football news:

Gennaro Gattuso: I gave Pirlo more slaps on the head than his father. Tomorrow football, let the strongest win
Flick about Alaba's move to Real Madrid: Hope dies last
Ødegaard has asked Real Madrid to let him go to the rent
Joan Laporta: There will be 18 teams in the Super League, they will receive 800 million euros. They will not be Interested in the national championships
Barcelona, Real Madrid and Bayern are Interested in Barella. Catalans want to sign Inter midfielder in the summer (gds)
Huntelaar returned to Schalke. 37-year-old striker signed until the end of the season
Christian Pulisic: My faith in God has grown significantly. I don't know how I would have coped without feeling like he was looking out for me