Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vukovi u Kominima zaklali 10 jagnjadi i ovcu

Pogledajte i

foto 08.04.2022 Lekić

Na juče održanom edukativnom seminaru „Football and Football for good“ u Pljevljima, koji je imao …

Pljevaljske Novine Društvo, Uncategorized 83 Pregledi

Da vukova na prostoru pljevaljske opštine ima sve više i da se oni u potrazi za hranom spuštaju do gradske zone, govori podatak da su ove krvoločne zvijeri prije nekoliko dana u naselju Komini usmrtili ovcu i deset jagnjadi domaćinstva Knežević. U ovom napadu vukova još deset jagnjadi zadobilo je teže i lakše povrede i o njima se stara veterinarska služba. Pomenuti slučaj je pravo iznenađenje, jer se naselje Komini praktično naslanja na gradsku zonu. U porodici Knežević, koja je vlasnik stada, ne kriju iznenađenje jer dosad ovakvih i sličnih slučajeva nije bilo.

– Usmrćena je jedna ovca i desetoro jagnjadi. Pritom je ozbiljno povrijeđeno još deset jagnjadi. Povrijeđena jagnjad liječe veterinari i vidjećemo hoće li preživjeti. Moram da kažem da je jako teško posmatrati povrijeđenu jagnjad jer se mnogo muče – kazao je za „Dan“ vlasnik stada Goran Knežević uz objašnjenje da povrijeđena jagnjad teško mogu da jedu, jer im smetaju rane.

Knežević kaže da su vukovi nanijeli povrede u predjelu vrata i usta i da veterinari sve čine da spase povrijeđena grla.

Kada je u pitanju pojava vukova u neposrednoj blizini grada, u Ekološkom društvu „Breznica“ takvu pojavu objašnjavaju činjenicom da se sela prazne i da divlje životinje nemaju dovoljno hrane pa se kreću prema gradskoj zoni.

– Očigledno je da u nedostatku hrane vukovi polako dolaze ili bolje rečeno ulaze u gradsku zonu. Ne smeta im buka motornih vozila, kretanje teške mehanizacije Rudnika uglja i osvjetljenja. Znači, vukovi su prošli u neposrednoj blizini Termoelektrane da bi ušli u naselje Komini, kaže izvršni direktor ED „Breznica“, Milorad Mitrović uz objašnjenje da su u ovoj organizaciji već ranije saznali od lokalnog stanovništva da su vukovi primijećeni u selima Pljevaljskog polja.

Iz Lovačkog društva „Pljevlja“ potvrđuju da vukova ima izuzetno mnogo na području pljevaljske opštine i da su oni u više navrata upozoravali stočare na opreznost. Ipak i lovci su iznenađeni da su vukovi upali u stado u naselju Komini.

– Vukovi su nedavno u selu Hoćevina usmrtili oko dvadeset grla, u stadu porodice Čepić. Pritom u neposrednoj blizini Otilovićkog jezera, u selu Otilovići, usmrćena su tri grla. Znači na ovom potezu vukovi su konstatno prisutni – kaže predsjednik LD „Pljevlja“, Rade Janjušević i dodaje da se poslednjih godina cjelokupna situacija sa prisutvom divljači na terenu mijenja, da su se vukovi namnožili, a povećan je i broj šakala.

image

Iz Lovačkog društva „Pljevlja“ ističu da je u toku lovostaj i da oni ne mogu organizovati hajku na vukove.

– Trenutno je na snazi lovostaj i svaka aktivnost članova lovačkog društva je zabranjena. Međutim, tokom lovne sezone smo ustrijelili šest vukova i jasno saopštili da vukova na prostoru pljevaljske opštine ima mnogo. Dali smo čak procjenu da se u više čopora kreće oko pedeset jedinki – ističe Rade Janjušević i naglašava da se u narednom periodu očekuje uvećanje broja vukova.

Izvor Dan, B. Jelovac