Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Za direktora Rudnika uglja Pljevlja deset prijava

Završen konkurs za izbor prvog čoveka najjače pljevaljske kompanije.

Na konkurs za izbor izvršnog direktora Rudnika uglja (RUP) stiglo je 10 prijava, a moguće je da je neka prijava poslata poštom zbog čega treba sačekati pri utvrđivanju konačnog broja prijava.

Ovo je saopšteno nezvanično „Vijestima” iz pljevaljske državne kompanije

Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu kandidat mora da ima najmanje VII-1 stepen stručne spreme tehničke ekonomske ili pravne struke i radno iskustvo od najmanje pet godina u struci.

Za izvršnog direktora, kako se precizira na konkursu, ne može biti izabran kandidat kojem je isplaćena otpremnina na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave ili država, u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine.

Odbor direktora RUP-a raspisao je 11. septembra oglas za izbor izvršnog direktora najveće pljevaljske kompanije, nakon što je nedavno ostalo upražnjeno poslije smjene Milana Lekića sa te funkcije. Konkurs je istekao u ponedeljak, a njime je predviđeno da se direktor izabere na period od pet godina.

Lekić je izmijenjen nakon što je inspekcija rada utvrdila da je za izvršnog direktora izabran bez konkursa, iako je to bila zakonska obaveza. Na ovu odluku Lekić je žalio, a najavio je ponovnu kandidaturu.

Odbor direktora Elektroprivrede izabrao je prošle sedmice nove članove Odbor direktora RUP-a Tamaru Cmiljanić , Stanojku Kljajević , Bojana Krvavca , Emire Bidžana i Nikolu Miličića .

Prethodno je doskorašnji predsjednik Odbora direktora Dušan Janjušević tražio da bude izmijenjen s te pozicije. Inspekcija rada utvrdila je da Janjušević ne ispunjava posebne uslove predviđene Aktom o sistematizaciji radnog mesta predsednika odbora direktora s obzirom na to da nema radno iskustvo u trajanju od tri godine u kvalifikacijama obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji. Inspekcija je obavila kontrolu po prijavi Lekića koji je tražio da se utvrdi zakonitost izbora Janjuševića na mjestu predsjednika Odbora direktora.

Na konstitutivnoj sjednici Odbor direktora pljevaljske kompanije juče je Kljajevićeva izabrana za predsjednika. Istovremeno je Krvavac, kako saznaju „Vijesti”, podnio ostavku u Odboru direktora zbog sukoba interesa jer pokriva poziciju pomoćnika izvršnog direktora. Zbog ostavke Krvavca Odbor direktora Elektroprivrede mora ponoviti birati kompletan Odbor direktora RUP-a.

Izvor-vijesti