Montenegro
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Za šest mjeseci preko 1,6 hiljada vozača uhapšeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola

Crnogorska policija je, u prvoj polovini godine, uhapsila preko 1,6 hiljada vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju, kazao je Marko Radusinović iz Sektora policije opšte nadležnosti.

Radusinović je, na konferenciji za novinare Uprave policije i Pivare Trebjesa povodom kampanje “Kad pijem ne vozim”, rekao da su policijski službenici u prvih šest mjeseci ove godine kontrolisali preko 100 hiljada učesnika u saobraćaju i alkotestirali preko 80 hiljada vozača.

“Preko pet hiljada učesnika u saobraćaju je vozilo pod dejstvom alkohola. Od tih pet hiljada učesnika, koji su sankcionisani, njih 1.607 je uhapšeno”, kazao je Radusinović.

Prema njegovim riječima, i dalje ima neodgovornih učesnika u saobraćaju koji olako sjednu za volan.

“Čak imamo i ekstremne situacije da vozači upravljaju pod dejstvom alkohola sa preko dva ili tri promila alkohola u krvi”, kazao je Radusinović.

On je rekao da će policija i u narednom periodu učiniti sve da sankcioniše takve vozače.

Radusinović je kazao da ove godine obilježavaju 15 godina kampanje “Kad pijem ne vozim”, koja je, kako je pojasnio, prvenstveno preventivnog karaktera.

“Kampanja će početi od Nikšića, gdje imamo muzički festival Lake fest. Nastaviće se u Podgorici, primorskim opštinama, a biće zastupljene i opštine na sjeveru”, naveo je Radusinović.

On je rekao da će policijski službenici pružiti logističku podršku ljudima koji rade u Pivari Trebjesa, kao i da će biti podijeljen promo materijal, kako bi se građanima pojasnilo koliko je opasno voziti pod dejstvom alkohola.

Radusinović je istakao da su za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola propisane jako visoke kazne.

Za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji preko dva grama po kilogramu (g/kg), imamo isključivo zatvorsku kaznu koja se kreće od 15 do 60 dana“, rekao je Radusinović.

On je dodao da je za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od jedan do dva g/kg propisana novčana i zatvorska kazna.

Novčana kazna je jako visoka za naše prilike i kreće se od 300 do hiljadu evra“, naglasio je Radusinović.

Menadžerka korporativnih komunikacija Pivare Trebjesa, Natalija Đordan , kazala je da je jubilej, 15 godina kampanje, predstavlja dobru pirliku za dodatno podsećanje na rizik vožnje u alkoholisanom stanju.

„Za potrebe ove kampanje redizajnirali smo logo i želimo da pošaljemo jasnu i direktnu poruku, ove godine pod sloganom „Povuči ručnu”, da svi koji konzumiraju alkohol izaberu alternativno rešenje za prevoz, pozovu prijatelja, taksi ili da prošetaju”, rekla je Đordan. .

Ona je kazala da se svake godine sa kampanjom kreće u avgustu, upravo zbog velikih frekvencija saobraćaja.

„Kampanja zvanično počinje danas, a trajaće do 16. septembra. Počeće na muzičkom festivalu Lake fest, gde smo već dogovorili saradnju sa policijom”, najavila je Đordan.

Kako je navela, u narednim danima će, sve do polovine septembra, nastaviti da promovišu tu temu.

Đordan je rekao da je uveren da će kampanja pozitivno uticati na promenu statistike koja „možda jeste bolje, ali nikad nije dovoljno dobra“.

„Na zajedničkoj misiji sa policijom i verujem da ćemo i ove godine doprineti da bezbjednost svih učesnika u saobraćaju bude na većem nivou“, zaključio je Đorđević.

Izvor-cdm