Montenegro

Za sve je kriva Sajentologija: Tri razvoda i zaboravljena ćerka

Američki glumac Tom Kruz juče je napunio 58 godina. O njegovim ulogama i filmskoj karijeri se često govori, ali njegova privatna posvećenost religiji pod nazivom Sajentologija izaziva jezu zbog bizarnih “pravila” življenja.

Kruz u Holivudu važi za jednog od najuspješnijih i najisplativijih glumaca. Njegova karijera traje još od 1981. godine kada se kao mlada nada pojavio u filmu “Endless Love”. Od tada do danas on je izgradio svoje ime kada je karijera u pitanju, ali njegov privatan život često je predmet čuđenja. Otkad je pristupio Sajentološkoj crkvi 1990. godine, Kruzov život dobija bizaran zaokret i u javnost počinju da izlaze detalji njegove posvećenosti ovoj religiji.

Zbog Sajentologije Kruz godinama nije vidio svoju ćerku Suri Kruz (12), koju je dobio u braku sa glumicom Kejti Holms (39). Nakon razvoda od nje, koja je dobila starateljstvo nad ćerkom, Tom je dobio pravo da viđa dijete 10 dana mjesečno, ali on to jednostavno ne koristi.

I 2015. godine američki portal TMZ pisao je da izvori bliski Kejti tvrde da Tom nije vidio Suri gotovo godinu dana, kao i da je razlog tome taj što je Suri, zajedno sa svojom majkom proglašena “nepoželjnom” u krugovima Sajentološke crkve.

Ipak, sajentolozi su ove optužbe odbacili kao netačne.

Glumca je u Sajentološku crkvu uvela prva supruga, Mimi Rodžers, a nagađa se da je crkva Tomu birala drugu i treću suprugu, Nikol Kidman i Kejti Holms.

Tom Kruz i sajentologija

Sajentologija uči ljude da su besmrtna duhovna bića koja su zaboravila svoju pravu prirodu.

Njen metod duhovne rehabilitacije je vrsta savjetovanja, u kojoj ljudi ponovo proživljavaju bolne i traumatske događaje iz svoje prošlosti, kako bi se oslobodili njihovih ograničavajućih efekata.

Habard je sajentologiju opisao kao religiju, pa je 1953. godine u Nju Džerziju osnovao Sajentološku crkvu.

Tom Kruz i Mimi Rodžers

Mediji spekulišu da je Tom Kruza u kandže sajntologije uvukla supruga, glumica Mimi Rodžers. Tom Kruz je 1987. godine oženio Rodžers, koja je bila 6 godina starija od njega.

Njih dvoje su se u tajnosti vjenčali, a ceremoniji je prisustvovala i glumčeva majka i kum Emilio Estavez. Svjedoci kažu da ga je Mimi odmah “uzela pod svoje”. Uvela ga je u svijet sajentologije i naučila ga kako da se ponaša na crvenom tepihu i u skupim restoranima.

Nisu imali djece, a Mimi je u nekom od kasnijih intervjua izjavila kako je Tom razmišljao da postane monah jer je “neplodan”. Svoju izjavu pripisala je bezazlenoj šali.

Tom Kruz i ćerkica Suri

U prva dva braka, sa Mimi Rodžers i Nikol Kidman, Tom Kruz nije uspio da ostvari potomstvo pa su Holivudom kružile glasine da je glumac neplodan.

Ćerka Suri rođena je 18. aprila 2006, da bi se par iste godine, 18. novembra vjenčao na sajentološkoj ceremoniji u dvorcu Odeskalki u Italiji.

Kejti se u predbračnom ugovoru obavezala da holivudskom glumcu rodi dijete, a za svaku godinu braka sa njim sledovalo joj je tri miliona dolara. Vjerovatno tada, dok je izgovarala sudbonosno “Da”, nije ni slutila kakav je pakao čeka.

Kejti Holms

Brak glumačkog para Toma Kruza i Kejti Holms, iako je u javnosti djelovao savršeno, dugo je bio u problemima, a udjela u tome imala je, kako je prvi pisao portal magazina “E!” i Kruzova posvećenost sajentologiji. Taj izvor je 2012. istakao da Kejti ipak nije bila protiv sajentologije, jer je vidjela koristi od toga, ali da nije željela da joj to postane sve u životu, kao za Toma.

“Ona je htjela više slobode da sama donosi svoje odluke”, istakao je neimenovani izvor. Iako se priča kako je brak Toma Kruza i Kejti Holms bio dogovoren, to nikada nije bilo potvrđeno, ali se znalo da je morala da živi po nekim prilično čudnim pravilima zbog kojih je i ostavila glumca. Jedno od pravila koje je morala poštovati je i “porođaj u tišini”. Sajentolozi vjeruju da je za dijete najbolje da dođe na svijet u mirnoj atmosferi punoj ljubavi, a to uključuje i tzv. tihi porođaj.

Niko od osoblja koje je u sobi za vrijeme porođaja ne smije govoriti niti biti uzbuđen, a majka se takođe podstiče da ne viče dok rađa, nego da ćuti. Sajentolozi vjeruju da je to najbolje okruženje za dijete i njegov dalji razvoj, ali i za majku koja rađa.

Neki izvori tvrde da je odnos sajentološke crkve prema djeci bio uzrok razvoda Kejti i Kruza. Naime, kako je izjavila glumica Lea Remini (47) koja je izašla iz sajentologije, prema djeci se u zajednici odnose kao da su odrasli, nema nikakve razlike.

Kejti je navodno poludjela kada je Tom tražio da njihova ćerka Suri (11) ode na krstarenje članova crkve koje zovu Sea Org. Na tim se krstarenjima navodno sprovodi zlostavljanje i maltretiranje članova crkve koje je svojevrsna inicijacija. Po cijele dane rade najteže fizičke poslove, a ako se žale na uslove, budu fizički kažnjeni pa im se drugi rugaju i izbjegavaju ih.

Kejti je dugo planirala svoj odlazak, a u sve su bili uključeni njeni prijatelji kao i otac advokat, koji joj je pomogao u vezi pravnih zavrzlama. Kad je ostavljala Kruza, njeni prijatelji su unajmili stan u Njujorku, a ona je putovala kroz tri savezne američke države kako bi joj se izgubio trag i kako bi pobjegla od njenih sajentoloških “zaštitnika”.

Football news:

Muller on the fact that Lewandowski is the best forward in the world: we will See on Friday. Messi also played well
Willian addressed the Chelsea fans: I leave with my head held high. I'll miss you
Ronaldo is encouraged that Pirlo has taken charge of Juventus
Messi at half-time of the match with Napoli: Let's not be stupid. We have two goals advantage, we play calmly
Traore suffered a dislocated shoulder 4 times this season. Now it is smeared with baby oil, so that it is not missed
Bonucci-Sarri: Thank you and good luck, Mr
Barcelona believes that Messi will be fit for the 1/4 final of the Champions League, despite being bruised in the match against Napoli