Montenegro

Zdravstveni sistem u Hrvatskoj puca, za ispomoć u bolnicama angažuju i studente

Zdravstveni sistem u susjednoj Hrvatskoj je preopterećen te se mnoga odjeljenja u biolnicama zatvaraju, primaju se samo hitni pacijenti, a za pomoć osoblju se angažuju i studenti.

Kako je navedeno, Ogulinska bolnica je prestala primati sve pacijente, osim hitnih, a u Brodsko-posavskoj županiji broj hospitalizovanih s koronavirusom se utrostručio u posljednje dvije sedmice.

Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku gdje se broj zaraženih ili izolovanih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru porastao za 60 posto.

I Karlovačka bolnica je ostala bez 10 posto ukupnog kadra i razmišlja se o angažovanju penzionisanih ljekara.

Navedeni podaci ukazuju na to da zdravstveni sistem u Hrvastkoj doslovno “puca”, što potvrđuju i brojevi hospitalizovanih pacijenata.

Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bila 731 osoba, da bi u nedjelju taj broj porastao na 825, piše Jutarnji.hr.

“Pred zdravstvenim sistemom je sve veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučena respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava juče se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dana, što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune”, rekao je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Beroš je dodao da je to razlog što će ove sedmice početi uspostavu tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica te naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti ljekari i medicinske sestre raditi u smanjenom kapacitetu.

Football news:

How will you remember Maradona? Let's share warm memories, stories from your childhood and how much you admired Diego
Barcelona Twitter: Thank you for everything, Diego
Real Madrid: Maradona-an icon of millions of fans, one of the greatest in the history of football
Ukraine was awarded a 0:3 defeat in the game with Switzerland. Because of this, the team is relegated from the top division of the League of Nations
Romario: Maradona's Game delighted Argentina and delighted all of us. He was the best I've ever seen
Napoli on Maradona's death: Forever 💙 goodbye, Diego
Zlatan Ibrahimovic: I miss the Swedish national team. Those who are not bored have already finished their career. I'm not there yet