Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Арктикот се загрева речиси четири пати побрзо од светскиот просек

Некои подрачја од Арктичкиот Океан станале потопли седум пати побрзо во споредба со планетата во целост. Климатските модели досега го прецениле ефектот на таканаречената поларан амплификација, според научникот Мики Рантанен.

Претходните студии дојдоа до сознание дека Арктикот се загрева двапати побрзо од некои други подрачја, додека работна група на Арктичкиот совет, сместена во Норвешка, јави во март 2021 година дека порастот на просечната температура на Арктикот од 1971 до 2019 изнесувал 3,1 Целзиусови степени, што е околу три пати повеќе од глобалниот просек.

Финските научници ги припишуваат повисоките бројки на посилното арктичко загревање, но и на дефиницијата на Арктикот – целото подрачје е сместено во Арктичкиот круг, како и фактот дека собрале податоци од 1979 година, годината кога подетални сателитски снимки станале достапни.

Според научниците, размерот на поларната амплификација е последица на климатските промени предизвикани од човечкото дејствување, како и природните долготрајни климатски флуктуации. Овие фактори многу зајакнале за 43 години.