Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Благодети од измените на КЗ: Ни се враќа Ване Цветанов

26 септември 2023

26 септември 2023

  • По 15 години борба, правад за сексуалните работнички. Тие во Стразбур ја добија државата по обвинувањето дека ги изложила на нехуман и понижувачки третман додека биле лишени од слобода во полициска станица, оставени цела ноќ без храна, вода и пристап до тоалет.

  • Судот утврди и повреда на правото на приватност поради објавата на неедитирани фотографии на веб странта на МВР и ја задолжи Македонија да им исплати 13.300 евра за претрпените повреди и неефикасната заштита на нивните права пред домашните судови.

  • Случајот се однесува на полициската акција на МВР од 2008 година кога беа приведени 23 сексуални работници, активистка на здружение на граѓани и неколку случајни минувачи кои беа затекнати покрај кејот на реката Вардар и беа ноќта задржани во полициската станица во Бит Пазар.