Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Духовден – Слегување на Духот Свети | OhridNews

OhridNews - пред: 21 мин

Празникот Духовден, меѓу народот познат и како Дуовден, Света Троица, Педесетница, Свети Дух итн., се празнува десет дена по Спасовден (Вознесение Христово), а педесет дена по Велигден (Воскресение Христово).

Денешен - пред: 8 часа

Марко КИТЕВСКИ (Од „Македонски црковно-народен календар“) Празникот Духовден нашиот народ го смета за голем празник. Тогаш не се работи, се оди во црква, се изведуваат некои обичаи, а во некои места попладнето се оди на оро.

Денешен - пред: 8 часа

ПРАЗНИК НА СВЕТИОТ ДУХ И НА ОСНОВАЊЕТО НА ХРИСТИЈАНСКАТА ЦРКВА Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Света Тројца, Педестница итн.

Centar - пред: 7 часа

Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат еднодушни одеднаш е преисполнета со шум ...

Н.Македонија - пред: 15 часа

Овој викенд православните христијани ги одбележуваат Задушница и Духовден, а традиционално секоја година во овие денови е забележана масовна посета на гробиштата низ земјата. Задушница, кога се слави споменот на починатите, се паѓа секогаш во ...

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Педестница спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Lider - пред: 23 часа

Православните христијани денеска празнуваат Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Празникот Задушница се одбележува во знак на сеќавање на починатите. На овој ден вообичаено се посетуваат гробиштата каде што со ...

+инфо - пред: 22 часа

На Задушница верните даваат милостина на сиромашните во име на покојните и се молат за покој на нивните души. Православните христијани денеска празнуваат Задушница, а утре Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден).