Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Истанбулската конвенција стапува во сила во ЕУ на 1 октомври

На 1 октомври Истанбулската конвенција ​​ќе стапи во сила за ЕУ, соопшти денеска Европската комисија.

„Конвенцијата е сеопфатна правна рамка за заштита на жените од сите форми на насилство. Таа има за цел да го спречи и гони насилството врз жените и семејното насилство, како и да обезбеди сеопфатен и координиран пристап“, се наведува во соопштението.

– Договорите што ги склучува ЕУ се обврзувачки за земјите од ЕУ и за европските институции, изјави портпаролот на Комисијата на прес-конференција во оваа прилика. Обврските според конвенцијата ќе се применуваат кога државите ќе преземат дејствија опфатени со европското законодавство, објасни тој.

Портпаролот прецизираше дека документот го потпишале сите земји од ЕУ, а досега го ратификувале 21 земја. Тој додаде дека ЕК разговара со сите засегнати земји за прашањето за ратификација. Според него, разговорите го опфаќаат и предлогот на ЕК за криминализирање на насилството врз жените и другите родови напади во ЕУ.