Macedonia

Хеликоптерот Инџенуити го изведе четвртиот и најдалечен лет на Марс (ВИДЕО)

Инџенуити во своите први три лета ги постигна сите главни цели на својата мисија, така што целта на четвртиот беше малку да ги надмине. Овој лет траеше скоро 2 минути, за време на кој хеликоптерот помина 266 метри и достигна максимална брзина од 13 километри на час. Тоа е повеќе од двапати подалеку и скоро двојно побрзо од претходниот тест.

Мисијата беше планирана да содржи само пет летови пред роверот Персевиренс да си одвози и да ги почне своите примарни мисии во потрага по знаци на антички живот и собирање примероци што ќе бидат донесени на Земјата. Сепак, официјалните лица на НАСА на 30 април објавија дека Инџенуити ќе патува заедно со Персевиренс, снимајќи воздушни слики што можат да му помогнат на роверот да ги разгледува потенцијалните рути и научно интересните области во близина.

„Сега имаме шанса да ги демонстрираме за идните роботски, па дури и екипажни мисии, придобивките од постоењето на партнер во близина што може да обезбеди поинаква перспектива - од небото“, рече Мими Онг од Лабораторијата за млазен погон на НАСА, Калифорнија. „Ќе ја искористиме оваа можност и ќе тргнеме со неа - и ќе летаме со неа“.

Поради ова дополнително време, петтиот лет на Инџенуити нема да го врати назад на полето од кое полета на сите свои досегашни тестови. Наместо тоа, тоа ќе биде еднонасочно патување до ново место за слетување што хеликоптерот го провери за време на четвртиот лет. Оттаму, ќе направи уште еден или два лета во текот на следните 30 марсовски дена.

Ако хардверот на хеликоптерот сè уште работи добро по тие летови, неговата мисија може да биде продолжена уште еднаш, според официјалните лица на НАСА.

Football news:

Chelsea players will receive about 11 million pounds in bonuses if they win the Champions League and the Cup. In Man City, the amount is higher - 15 million for winning the Champions League
Romelu Lukaku: Zlatan wins for himself, I win for Inter, Ronaldo wins for Juve. Serie A needs players of this level
Atletico President: Messi is the best player in the world. He is very important for La Liga, for all 20 teams. We are Interested in his future
Datsik's pregnant wife stopped his fight against the ex-football player when her husband collapsed on the ropes
Oblak wants to move to an English club from the top 6. Manchester United are Interested in this option, De Gea may leave
Lewandowski is Interested in Chelsea, Man City and PSG. Bayern wants at least 60 million euros for him
Chelsea are ready to extend the contract with Kante. The midfielder is comfortable in London, he wants to stay