Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Навални формираше синдикат во затворот, тој е единствениот член

Навални на Твитер напиша дека синдикатот се вика Промзона (Индустриска зона), што е официјалното име за делови од казнените колонии во многу поранешни советски држави каде што се наоѓаат фабриките и погоните.

3/23 Hi, this is Navalny, leader and founder of the labor union of citizens employed in the penitentiary system "Promzona." https://t.co/oefPct2odr

— Alexey Navalny (@navalny) August 11, 2022

Како што објасни тој, синдикатот, чиј единствен член е тој, е основан поради експлоатацијата на околу 600.000 луѓе во руските затвори.

13/23 Okay. A one-man union. Not bad either. Better than no union at all.

There are about 600,000 people sitting in prison in Russia right now. The vast majority of them are working. And it is a completely slave-like, almost free labor in horrible conditions.

— Alexey Navalny (@navalny) August 11, 2022

Тој додаде дека со задоволство би ги застапувал и интересите на чуварите, доколку тие тоа го сакаат.

„Во суштина, ако животот ми даде лимон во форма на затворска казна, тогаш морам да го претворам во лимонада на барем некоја активност корисна за општеството“, рече Навални.

21/23 Basically, if life has given me a lemon in the form of a prison sentence, then I need to turn it into the lemonade of at least some useful activity for society.

I'll write about the adventures of our convict trade union.

— Alexey Navalny (@navalny) August 11, 2022

Според него, затворениците се загрижени поради создавањето на синдикатот, бидејќи се плашат од затворските чувари.

„Секогаш кога зборувам за тоа, моите колеги убијци со тага велат: „Алексеј, престани, те молам, поради тебе никогаш нема да нè пуштат да излеземе и сето ова лошо ќе заврши“, рече Навални и објасни дека затоа неговиот синдикат има еден член.

11/23 Frankly speaking, the inmates were even more frightened of the union than the administration.

Every time I talk about it, my fellow murderers sadly say: "Alexei, stop it, please. Because of you they will never let us out at all, and all this will end badly."

— Alexey Navalny (@navalny) August 11, 2022