Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Рама: КФОР мора да ја преземе контролата врз северот на Косово

Албанскиот премиер Еди Рама изјави дека КФОР треба да ја преземе контролата врз северот на Косово, јавија медиумите.

Тој смета дека „не само што мора под итно да се подигне нивото на застапеност на евроатлантската заедница во дијалогот, туку мора да се земе предвид дека тоа е направено заедно со залихите на сите тие договори, некои потпишани, некои усно прифатени, но генерално неприменети”

Според него, одложувањето на преземањето на овој чекор “може да донесе дури и голем број жртви на вооружен конфликт и затоа КФОР треба да ја преземе контролата врз северот на Косово“.

„Тоа е предлог што го дадов претходно, го дадов на самитот на НАТО и објаснив зошто. Сега, секое двоумење и секое одложување, до и со аргументот од последните неколку часа, немаме, не немаме доволно војници, може да ја направи утрешната интервенција на КФОР многу поголема во однос на војниците, но и во тешкотии“, изјави Рама синоќа.

„Не сум слушнал дека Србија се противи, дури и некои гласови тоа го побарале од српска страна, но тоа е нивна работа, бидејќи овде воопшто не е важно кој го бара, зошто го бара, како бара тоа. Така налага ситуацијата денес, ако се направеше претходно, немаше да се случи вчера, завчера, позавчера. Сето ова немаше да се случи. Малку доцна според мене, но подобро е малку доцна отколку предоцна“, нагласи Рама.