logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Macedonia

Сореца: ЕУ во следните две години ќе даде 19 милиони евра за албанската полиција

Од:

Амбасадорот на делегацијата на Европската унија во Албанија, Луиџи Сореца,кој присуствуваше на 107 годишнината од формирањето на албанската полиција и давањето во употреба на новите простории на специјалната единица „Ренеа“, задржувајќи се на борбата против организираниот криминал рече дека „побезбедна Албанија значи побезбедна Европа“.

Оцени дека „Ренеа“ е елитна државна полиција која спроведува важни интервенции и додаде дека години на ред ЕУ соработува со албанските безбедносни сили за нивна модернизација.

Според него во последните години, ЕУ финансирала 15 милиони евра во подршка на албанската полиција и оти помошта ќе продолжи.

-Работевме заедно со албанските сили за модернизирање на граничното управување. Во наредните две години ЕУ за полицијата ќе обезбеди 19 милиони евра. Причината зошто сме тука треба да се смета како многу важно во борбата против организираниот криминал,-нагласи Сореца.

Според него организираниот и тешкиот криминал не се домашни и локални појави, туку тие зависат од нивната транснационална врска.

– Со организираниот криминал мора да се борат сите , порача Сореца.

На свеченоста присутвуваше и премирот Еди Рама кој најави бескомпромисна борба против криминалот, како никогаш до сега.

Themes
ICO