Macedonia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Стејт департмент: Странските инвеститори ја доживуваат Албанија како тешко место за водење бизнис

Од: А1он

Во најновиот извештај на американскиот Стејт департмент за инвестициската клима за Албанија во 2022 година, се оценува дека странските инвеститори ја доживуваат Албанија како тешко место за водење бизнис и покрај фактот што земјата нуди огромен неискористен потенцијал за странски инвестиции во многу сектори вклучувајќи ги енергетиката, туризмот, здравството, земјоделството, нафтата и рударството и информатичката и комуникациската технологија.

dobivaj vesti na viber

-И покрај здравата законска рамка, странските инвеститори ја доживуваат Албанија како тешко место за водење бизнис. Тие ја наведуваат ендемската корупција, вклучително и во судството и јавните набавки, нелојалната конкуренција, неформалната економија, честите промени во фискалното законодавство и лошото спроведување на договорите како тековни предизвици за инвестициите и бизнисот во Албанија, се наведува во извештајот, јавија албанските медиуми.

Исто така „со лошо око“ се гледа и на континуираната употреба на договорите за јавно приватно партнерство (ЈПП), што „ги намалува можностите за конкуренција, вклучително и странските инвеститори“.

-Постојаното користење на договорите за јавно приватно партнерство ги намали можностите за конкуренција, вклучително и странските инвеститори, во инфраструктурата и другите сектори. Слабите анализи на трошоците и придобивките и недостатокот на техничка експертиза во донесувањето и следењето на договорите за ЈПП се постојана загриженост, се нагласува во извештајот.

Се додава дека американските инвеститори се предизвикани од корупцијата и неформалните деловни практики.

-Некои американски инвеститори се соочија со спорни комерцијални спорови со јавни и приватни субјекти, вклучително и некои кои отидоа на меѓународна арбитража. Во 2019 и 2020 година, обидот за инвестирање на американска компанија наводно бил спречен со неколку судски одлуки и сомнителни постапки на заинтересирани страни вклучени во инвестициски спор. Работата сега е во меѓународна арбитража, се наведува во најновиот извештај на американскиот Стејт департмент за инвестициската клима за Албанија во 2022 година.

Извор: МИА