Netherlands

15 en 8 jaar cel voor ‘beklemmend gewetenloze’ aanslagplegers Oss

Aanslagen Een man uit Arnhem pleegde in totaal acht aanslagen met handgranaten, brandbommen en vuurwerk. Bij twee van die incidenten kreeg hij hulp van een Roemeen.

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag de 31-jarige Nicky P. uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar voor het plegen van acht aanslagen met handgranaten, brandbommen en vuurwerkmortieren. In twee gevallen was er sprake van poging tot doodslag. Bij die twee aanslagen werkte P. samen met Dumitru M., die ook schuldig is bevonden aan twee pogingen tot doodslag. De Roemeen moet acht jaar de gevangenis in.

P. is onder meer schuldig bevonden aan brandstichting in een woning in Oss en op een Haarlems woonwagenkamp. Ook heeft hij volgens de rechter een handgranaat naar een woning in Oss gegooid en gaf hij opdracht tot brandstichting in een huis in de Brabantse plaats. Bij twee brandstichtingen heeft P. hulp gehad van M. (30).

De rechtbank houdt er rekening mee dat de aanslagen zijn gepleegd binnen het criminele circuit, met als doel de slachtoffers angst aan te jagen. Volgens de rechter getuigt het „van een beklemmende gewetenloosheid” dat de verdachten hiertoe bereid waren. De rechter beschouwt P. als „kwade genius” die alle aanslagen voorbereidde en contact onderhield tussen opdrachtgever en uitvoerders. Daarom valt zijn straf hoger uit dan van M. Eind oktober eiste het Openbaar Ministerie tegen M. een celstraf van vijftien jaar en tegen P. een celstraf van twintig jaar.

Lees ook: Arie den Dekker meldde een misdrijf: ‘Ik zou het nooit meer doen. Al schieten ze heel Oss dood, van mij horen ze niks meer’

Arie den Dekker

Een de gepleegde aanslagen was die op de woning van van Arie den Dekker, bij wie twee molotovcocktails naar binnen werden gegooid. Den Dekker zelf wist ternauwernood te ontkomen via een ingeslagen raam. Zijn twee honden kwamen om. De rechtbank beschouwt de aanslag op de woning van Den Dekker als een poging tot moord.

De aanslag op het huis van Den Dekker gebeurde nadat hij zich als getuige van een liquidatie bij de politie had gemeld. Hij kreeg beveiliging toegezegd, maar was zeer ontevreden over de manier waarop de politie het beveiligingstraject organiseerde. Uiteindelijk werd Den Dekker uit het beschermingsprogramma gezet, raakte hij dakloos en kreeg hij een conflict met de gemeente Oss. In juli pleegde hij zelfmoord zichzelf voor het gemeentehuis in brand te steken. De veroordeelden moeten 35.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van Den Dekker.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Football news:

De scharnieren kunnen komen in het begin van Barca Versus Elche. Desta heeft een spierblessure
West Ham is klaar om het contract met Moyes te verlengen. De club is de zevende in de Premier League.West Ham is vastbesloten om David Moyes als hoofdcoach te houden. Het contract van de 57-jarige Schot met de Londenaren loopt tot 30 juni 2021, met de mogelijkheid om het seizoen te verlengen. Tegelijkertijd is West Ham van plan een langetermijnovereenkomst met Moyes te ondertekenen, aldus The Guardian. Na 19 ronden nemen de hamers de zevende plaats in de Premier League in
Kovac op Golovins 2 assists: ik ben erg blij met zijn optreden
Benteke zou kunnen verhuizen van Crystal Palace naar West Brom
En-Nesiri is de eerste Sevilla speler in 81 jaar om een hattrick te scoren in 2 opeenvolgende La Liga home games
Real Madrid coach Bettoni about 4-1 met Alaves: een welverdiende overwinning. Zidane is erg blij met het spel
Benzema is ongeveer 4:1 met alavesa: een goed spel is belangrijk voor het vertrouwen. Na een zware week, Real Madrid zijn op het juiste spoor