Netherlands

1800 wetenschappers scharen zich achter klimaatstakers

Nederland

56 minuten geleden Aangepast: 54 minuten geleden

Eerdere klimaatstaking in Maastricht Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Bijna 1800 wetenschappers hebben een petitie ondertekend waarmee ze hun steun uitspreken aan alle mensen die vrijdag de straat op gaan om ambitieuzer klimaatbeleid te eisen van hun overheden.

"Op basis van de best beschikbare wetenschappelijke kennis verklaren wij: de zorgen van de klimaatstakers zijn gegrond", staat te lezen in de verklaring op de website van Scientists4Future NL. Over de hele wereld gaan vandaag klimaatstakers de straat op. In Nederland vindt onder meer een grote betoging plaats in Den Haag.

'Onmiskenbaar'

Volgens de wetenschappers wordt de door de mens veroorzaakte klimaatverandering 'onmiskenbaar' waargenomen, bijvoorbeeld in de hoeveelheid extreem weer, zeespiegelstijging en de temperatuur van de oceaan. "Wij constateren dat de huidige inspanningen om klimaatverandering in te perken inadequaat zijn."

Onder de ondertekenaars zijn klimaatonderzoekers en hoogleraren Herman Russchenberg (TU Delft), Richard Bintanja (Rijksuniversiteit Groningen) en Guus Velders (Universiteit Utrecht). Ook ondertekenden juristen, geestenwetenschappers en ten minste een dierenarts de petitie. De grootste groep ondertekenaars bestaat uit promovendi. 

2 graden

Zij wijzen erop dat de temperatuur met de huidige inspanningen naar verwachting met 3 graden of meer stijgen. Dat is fors meer dan de maximaal 2 graden Celsius die vrijwel heel de wereld afsprak in het klimaatakkoord dat in december 2015 in Parijs werd beklonken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees Meer:

Van Sydney tot Maastricht: klimaatmars in ruim 150 landen

De verklaring is opgesteld door vijftig wetenschappers uit heel Nederland. Zij zien het als hun morele plicht om de maatschappij te waarschuwen over de staat van onze planeet, 'vergelijkbaar met de morele plicht die artsen hebben om te waarschuwen voor een dreigende epidemie'.

Alle disciplines

Ook willen de initiatiefnemers een platform starten om bezorgde wetenschappers met elkaar in contact te brengen. Ze nodigen niet alleen specialisten uit op het gebied van klimaat of ecologie, maar wetenschappers uit alle disciplines.

De verklaring legt verbanden tussen klimaatverandering en toenemende druk op ecosystemen en de biodiversiteit. Verder worden verbanden gelegd met de landbouw, de bebouwde omgeving, gezondheid en de wereldvrede, 'om aan te geven dat klimaatverandering een veelomvattend probleem is', aldus Scientists4Future NL. "De basisbehoeften en miljarden levens staan op het spel."

Football news:

Jota heeft 8 doelpunten in zijn laatste 8 wedstrijden voor Liverpool
Krachtige cyberaanval op Manchester United: hackers chanteren, en de staat bedreigt een boete (tot 18 miljoen) voor het lekken van gegevens over fans
We willen u beter leren kennen - vul deze vragenlijst in en vertel ons welke andere sportmedia u leest!
Pavel Zanozin: bij Utkin en Maslachenko was het een beetje een gespannen relatie. Vasya werd hoofdredacteur van NTV-Plus, er was jaloezie
Messi, de Jong en Busquets - in Barcelona ' s bod voor de wedstrijd tegen Osasuna
Ik wil dat hij blijft. Maar er is nog niets besloten, alles is mogelijk
Ik heb de grootheid van Maradona helemaal niet gezien. Maar ik blijf er maar aan denken. Portret van een legende van Vitaly Suvorov