fietsen

Het kan verleidelijk zijn om voor elk reisje de auto te pakken. Maar wedden dat je je veel beter voelt na een fietstocht? Acht redenen om vaker de fiets te pakken.

1. Het is gezond

De belangrijkste reden om vaker de fi ets te pakken is dat het hartstikke gezond voor je is! Om vooruit te komen moet je je inspannen. Gevolg: je conditie gaat erop vooruit. Ook ben je lekker in de buitenlucht. Wanneer de zon schijnt, maakt je lichaam ook nog eens meer vitamine D aan. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten en speelt een belangrijke rol bij celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem.

2. Het is goed voor je figuur

Om je lijf in shape te houden kun je natuurlijk naar de sportschool gaan, maar wist je dat fi etsen ook heel goed werkt? Als je vijftien kilometer per uur fi etst, heb je na een uur fietsen gemiddeld zo’n 450 kilocalorieën verbrand! Verder train je een hele hoop spieren, waaronder je kuit-, been-, heup- en rugspieren.

3. Het is milieuvriendelijk

Door alle schadelijke brandstofgassen die auto’s uitstoten, heeft het milieu behoorlijk wat te verduren. Die uitstoot breng je terug tot nul als je met de fiets gaat, samen met de step en de benenwagen het milieuvriendelijkste vervoermiddel.

4. Het is snel

Vooral in de stad en voor het afleggen van kleine afstanden is de fiets lekker snel. Je kunt overal makkelijk tussendoor en ook als er ergens een weg is afgesloten, vind je makkelijk een alternatieve route.

5. Het is genieten

Met de auto kom je ook langs mooie stukjes natuur, maar op de fiets kun je er toch net iets meer van genieten. Je gebruikt op de fiets namelijk meer zintuigen, zoals je gehoor en reuk. Die fluitende vogeltjes en die geur van vers gemaaid gras… Heerlijk!

6. Het vermindert stress

Eindeloos zoeken naar een parkeerplek en dan moeten fileparkeren? Niet als je met de fiets gaat. En omdat je met je fiets niet in de file staat, kom je lekker onthaast op je bestemming aan.

7. Het is goed voor je portemonnee

Brandstof, parkeergeld, onderhoudskosten: allemaal uitgaven die je bespaart. Natuurlijk heeft je fiets af en toe ook een nieuwe band nodig of moet de ketting vervangen worden, maar dat kost veel minder dan bijvoorbeeld een grote beurt voor de auto.

8. Het is sociaal

Op de fiets ben je veel meer met je omgeving bezig dan ingeblikt in je auto. Je zegt nog eens iemand gedag, glimlacht naar die leuke man die je voorbijfietst en als je onderweg een bekende tegenkomt, knoop je relaxed naast elkaar fietsend een gesprekje aan.

Lees ook: zóveel calorieën verbrand je met fietsen

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Gerelateerde artikelen