Netherlands

80% ernstige obesitas bij kinderen veroorzaakt door te veel, te slecht eten en te weinig bewegen

Maarliefst 18.000 kinderen in Nederland lijden aan ernstige obesitas, een gevaarlijke vorm van overgewicht. Van deze 18.000 hebben 14.400 (80%) kinderen hun obesitas te danken aan een ongezonde leefstijl van te veel, te slecht en te ongezond eten en te weinig bewegen. Bij een kleine minderheid van slechts 3600 (20%) van deze 18.000 kinderen wordt de ernstige obesitas veroorzaakt door een medische oorzaak.

Dat hebben artsen van het Centrum Gezond Gewicht van Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC vastgesteld. De bijna 20 procent is “een veel hoger percentage dan eerder in de medische literatuur is beschreven, namelijk ongeveer vijf procent” , melden de onderzoekers.

Een verbijsterende 16 procent van de kinderen en jongeren in Nederland heeft overgewicht, bij 3 procent daarvan gaat het om obesitas. Arts-onderzoekers Lotte Kleinendorst en Ozair Abawi onderzochten een groep van bijna driehonderd kinderen met ernstige obesitas. In ons land zijn er 18.000 kinderen met deze gevaarlijke vorm.

Het is niet alleen belangrijk om te weten wat de oorzaak is om een passende behandeling te geven, maar de diagnose kan ook veel begrip van de omgeving opleveren. Nu wordt er vaak gedacht dat de zwaarlijvigheid door een ongezonde leefstijl komt. Ook dokters gaan daar vaak in eerste instantie van uit. Wat niet helemaal onterecht is aangezien bij het overgrote merendeel (een extreem hoge 80%) de ernstige obesitas inderdaad ook wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl.

De medische oorzaken kunnen heel verschillend zijn. Bij een aantal van de kinderen zit het “echt in de genen”. Bij andere onderzochte kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak van hun hoge gewicht.

Anp/TPO

Neem nu een abonnement op TPO+, al vanaf 4 euro per maand. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

 

Football news:

Holand werd uit een nachtclub in Noorwegen geschopt
Zinedine Zidane: echt is echt. De belangrijkste club in de geschiedenis
Neurenberg bleef op wonderbaarlijke wijze in de Tweede Bundesliga. We scoorden in de joints op de 96ste, beide teams snikten
Griezmann zal Barca ' s laatste twee wedstrijden missen in La Liga. Hij was minstens drie weken weg
De middenvelder Brozovich is z ' n rijbewijs kwijt. Hij reed in een Rolls-Royce onder invloed van alcohol
Voormalig speler van het Australische nationale team en crystal Palace Edinak beëindigde zijn carrière
Deze stadions zullen in 2020 opengaan: recordbrekend duur-in de Verenigde Staten, met verlichte gevels-in Georgië