Netherlands

Advies aan Rutte: 'Nu alles op alles zetten'

Hoogleraar publiek leiderschap in crisistijd Paul 't Hart pleit voor landelijke regie in de aanpak van de oplopende corona-besmettingen en vooral duidelijke communicatie. "Behalve insiders weten veel mensen niet wat de criteria per regio zijn. Het is niet 100 procent duidelijk hoe de factoren worden gewogen van niveau 2 en als het echt slecht gaat naar niveau 3."

De hoogleraar ziet dat de Nederlandse traditie er een is van nuance, van subtiel. "Zonder groot geweld. Een traditie van 'je wilt de dingen zo lokaal mogelijk afhandelen'. Tegelijkertijd hebben we de ingenieurstraditie: eerst iets in de greep hebben voordat we stappen zetten."

Deze pandemie leent zich daar volgens 't Hart niet voor. "We moeten iets van de nuance afstappen. Snel en duidelijk zijn. De maatregelen zullen dan iets meer een grove borstel worden. Opgelegd, terwijl de feitelijke situatie overal varieert. We moeten meer uitleggen. Als het gaat om mondkapjes, geef het volk wat het wil."

Veel te winnen

't Hart wijst naar Nieuw-Zeeland. "Een compromisloze besluitvaardigheid met heldere uitleg aan de bevolking. Rutte moet daar een voorbeeld aan nemen. De echte regie moet gevoerd worden op de vraag hoe balanceren we met de verschillende waarden. Daar lopen we nu met een hoge boog om heen."

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers denkt dat er op het gebied van communicatie nog veel te winnen is. De actie #Ikdoenietmeermee van Famke Louise en andere BN'ers deze week heeft hem aan het denken gezet.

"Corona is ernstig", zegt Gommers. "Maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen. We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee", zegt hij.

Ook 't Hart heeft een advies aan Mark Rutte: "Niet blijven hangen in allebei een beetje. Nu alles op alles zetten om de groei van de besmettingen te voorkomen en duidelijk zijn."

Football news:

De hervormingen van Manchester United en Liverpool doen denken aan de geschiedenis van de Premier League. In oktober werd in Engeland een revolutie aangekondigd: Liverpool en Manchester United stelden een grootschalige voetbalhervorming voor-het Big Picture project. Het is nog niet bekend waar dit toe zal leiden, maar degenen die de geschiedenis van de NPL kennen, hebben waarschijnlijk een flashback. In de vroege jaren 90 hebben Engelse topclubs al iets dergelijks geregeld - dan leidde het tot de oprichting van het helderste merk en het veroveren van de voetbalmarkt. Het socialisme bloeide in de Engelse Liga: de eigenaars konden bijna geen dividenden uitkeren en de tv-inkomsten werden gelijkmatig verdeeld
Thomas Muller: Bayern hebben vertrouwen, we zijn in goede vorm
Anton Miranchuk over de wedstrijd met Bayern: we gaan uit om te winnen en stellen de hoogste doelen
Frankie De Jong: het leven in Barcelona is zo aangenaam dat het lijkt alsof u een heel jaar op vakantie bent. Ik sprak met hem [meer dan een jaar geleden aan de telefoon] en hij sprak zeer positief over zowel de club als de stad. Bijna alles wat hij tegen me zei was positief. Hij waarschuwde me ook om voorzichtig te zijn en niet te vaak naar restaurants te gaan. Omdat het leven in Barcelona zo aangenaam is dat het soms voelt alsof je een heel jaar op vakantie bent. Hij zei: Wees voorzichtig hiermee, maar verder is het heel goed.Uiteindelijk is voetbal het belangrijkste. Ik denk dat de communicatie tussen ons, tussen mij en de coach, op een zeer goed niveau is. Hij vertelt me strikt wat er van me gevraagd wordt om in mijn positie te spelen. Naar mijn mening legt hij alles heel duidelijk uit. Als hij spreekt, luister je echt naar hem, want hij heeft die autoriteit, die macht - Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen - en natuurlijk veel kennis over voetbal. Ik denk dat hij het spel heel goed begrijpt, omdat hij een geweldige speler was. Dus als hij je iets probeert te leren, moet je gewoon luisteren zei De Jong
Donnarumma, Hauge en drie leden van het Milan team werden besmet met het coronavirus
De 37-jarige Ribery is aan de top van Serie A in druk, dribbelen, snelheid en assist. Andrew Lesenok - over de recente prestaties van de Fransman
Real Madrid wil het contract van Ramos zo snel mogelijk oplossen.Real Madrid wil teamleider Sergio Ramos behouden. De club van Madrid is voornemens de kwestie van de verlenging van het contract van de speler zo snel mogelijk op te lossen. Volgens As zullen de partijen waarschijnlijk vóór het einde van het kalenderjaar overeenstemming bereiken. Het contract met Real Madrid loopt aan het einde van het seizoen af. Er werd gemeld dat PSG en Juventus geïnteresseerd zijn in hem, en hij wil beslissen over zijn toekomst voor 1 januari