Netherlands

Advocaat: zussen Holleeder pleegden meineed

Foto: ANP

De zussen Holleeder hebben in het proces tegen hun broer Willem meineed gepleegd in hun verklaringen over de afwikkeling van de criminele erfenis van Cor van Hout. Dat stelde raadsman Sander Janssen donderdag na afloop van een nieuwe zitting in het hoger beroep van Willem Holleeder.

Het Amsterdams gerechtshof doorliep donderdag minutieus de gang van zaken rond de afwikkeling van de criminele nalatenschap van de in 2003 geliquideerde Van Hout, gewezen ‘bloedgabber’ van Willem Holleeder en partner van Sonja Holleeder. Dat gebeurde op basis van uitvoerig onderzoek dat de FIOD eerder naar de zaak deed en op grond van verklaringen die verschillende getuigen hebben afgelegd, tot in de beroepszaak aan toe.

Volgens Janssen is komen vast te staan dat de zussen hebben gelogen over de verkoop van prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar en van een villa in Spanje, die aan Van Hout toebehoorden. De raadsman zei donderdag dat zij niet alleen als verdachten in het onderzoek naar die criminele erfenis onwaarheid spraken, maar ook toen ze in de zaak tegen hun broer onder ede stonden als getuige. In de kwestie rond de criminele erfenis schikte Sonja Holleeder na jarenlang onderzoek in 2013 voor ruim een miljoen euro met de Staat.

Janssen sprak van getuigen “die kennelijk zelf de afweging maken waarover ze wel en niet iets willen verklaren en vervolgens ook bepalen of ze ergens de waarheid over spreken”. In de rechtszaal vroeg hij tevergeefs een oordeel over de betrouwbaarheid van de zussen van het Openbaar Ministerie. Dat hield de boot af.

In het proces tegen Willem Holleeder (62) hebben zijn zussen belastend over hem verklaard. Hun inbreng speelde vorig jaar een grote rol bij de levenslange gevangenisstraf die de rechtbank hem oplegde voor een serie moordopdrachten, waaronder die op Van Hout. Janssen noemde het “belangrijk” dat de kwestie ronde de criminele erfenis van Van Hout in hoger beroep is uitgediept. “Het gerechtshof moet weten dat het van doen heeft met mensen van wie we nu hebben kunnen vaststellen dat ze niet altijd de waarheid spreken.”

De beroepszaak gaat volgende week verder met nieuwe getuigenverhoren. Het gerechtshof verwacht tot eind volgend jaar met de zaak bezig te zijn.

Football news:

Pioli op Zlatan ' s Rood: hij verontschuldigde zich. Dit is wat grote kampioenen doen, en dat is wat Ibrahimovic is
Football is ingewikkeld. De enige manier waarop ik weet hoe een coach te zijn is gewoon te denken aan Sheffield
Conte zei dat Eriksen Inter niet zal verlaten: hij maakt deel uit van ons project. Christian is een zeer slimme jongen. Inter manager Antonio Christian Eriksen zal de club niet verlaten in de winter transfer venster. Ik zeg al een maand hetzelfde: Ik heb een team. Niemand zal komen, niemand zal weggaan. Ik herhaal dit, maar niemand lijkt me te geloven
Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen