Netherlands

Al 14.000 mensen gaven via CoronaMelder aan dat ze besmet zijn

Corona-app

7 minuten geleden Aangepast: 24 seconden geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Binnen ruim twee weken hebben zo'n 14.000 mensen die de CoronaMelder gebruiken, via de app aangegeven dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. "Dat is best heel veel", zei hij. Inmiddels hebben ruim 3,5 miljoen mensen de app gedownload op hun mobieltje. Ook dat vond De Jonge best veel.

De CoronaMelder is sinds 10 oktober in het hele land beschikbaar voor Android en iPhone. De app volgt op basis van bluetooth wie een kwartier binnen 1,5 meter van een ander is geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig en de gegevens moeten anoniem blijven.

GGD

De CoronaMelder moet het bron- en contactonderzoek van de GGD ondersteunen. Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. De gebruiker kan er dan vrijwillig voor kiezen om een waarschuwing te sturen via de CoronaMelder. De ontvangers van zo'n melding krijgen dan het advies thuis te blijven en zich bij klachten te laten testen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

CoronaMelder nu ruim 3 miljoen keer gedownload

Het is niet duidelijk hoeveel mensen zo'n notificatie hebben ontvangen, omdat het systeem dat niet aangeeft, zegt een woordvoerder van De Jonge.

Volgens hem hebben alleen al zondag 1400 mensen die positief op het coronavirus getest waren, dat samen met de GGD gemeld in de app.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Verzamelde data rond proef CoronaMelder 'onbruikbaar'

Zo werkt de app

De CoronaMelder-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. 

De app gooit de hele tijd 'digitale dobbelstenen' en de uitkomsten daarvan worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Zowel gebruikers van de app als het ministerie weten daardoor niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmoment voorstellen. 

Zodra iemand besmet is, kan diegene ervoor kiezen om zijn digitale dobbelstenen te sturen naar een centrale server. Die server stuurt de dobbelstenen dan weer naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Lokaal op de telefoon wordt dan gekeken of je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als dat zo is, krijg je een waarschuwingsmelding te zien.

Football news:

Kamwenge werd een klant van agent Bale
Mourinho over coaching career: 20 jaar geleden werd alleen rekening gehouden met ex-spelers. Niet nu, en dit is mijn nalatenschap
Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)