Julian Alaphilippe heeft zondag op indrukwekkende wijze zijn wereldtitel op de weg geprolongeerd. De Fransman bekroonde een solo van 20 kilometer met de overwinning op een spectaculair WK in Vlaanderen. Dylan van Baarle veroverde verrassend het zilver.

De 29-jarige Alaphilippe sprong in de finale weg uit een groep met vijftien favorieten en kwam solo over de finish in Leuven.

Van Baarle won op veertig seconden de sprint van een achtervolgend groepje van vier renners. Hij bleef de Deen Michael Valgren (derde), de Belg Jasper Stuyven (vierde) en de Amerikaan Neilson Powless (vijfde) voor.

De 29-jarige Van Baarle werd de eerste Nederlander sinds 1997 die een medaille pakte in de WK-wegrit. Toen eiste Léon van Bon het brons voor zich op. De laatste Nederlander met een zilveren medaille was Steven Rooks in 1991.

Mathieu van der Poel, van wie vanwege rugproblemen lang onduidelijk was of hij aan de start zou staan, eindigde op ruim een minuut als achtste. De Nederlandse kopman moest lossen toen Alaphilippe ervandoor ging. Topfavoriet Wout van Aert kwam niet verder dan de elfde plaats.

Evenepoel maakt koers al vroeg hard

In Antwerpen begonnen de renners kort voor 11.00 uur aan de wegwedstrijd. Ze moesten 268,3 kilometer afleggen en 42 hellingen bedwingen, waarvan sommige bezaaid waren met kasseien.

Al vroeg werd de koers hard gemaakt. Met nog 200 kilometer voor de boeg ging Remco Evenepoel samen met Magnus Cort en Benoît Cosnefroy in de aanval. Vervolgens probeerden diverse renners weg te rijden en ontstonden meerdere vluchtgroepen.

Door een aanval van Alaphilippe op de Bekestraat, de 31e helling van de dag, op 57 kilometer van de finish ontstond uiteindelijk een kopgroep met onder anderen Van der Poel, Van Baarle, Van Aert, Tom Pidcock, Valgren en Evenepoel.

Het peloton reed al snel op een niet te overbruggen achterstand. Met nog 26 kilometer te gaan haakte de moegestreden Evenepoel vooraan af. Even later sprong Alaphilippe weg en viel de groep met favorieten uiteen.

De titelverdediger sloeg al snel een gat met de concurrentie en had in de finale een voorsprong van een halve minuut op vier achtervolgers, onder wie Van Baarle. Alaphilippe hield stand en werd zo voor de tweede keer op rij wereldkampioen.