Netherlands

Amerikaanse journalist klaagt WHO-baas aan wegens genocide

De Amerikaanse journalist en Ethiopië-kenner David Steinman heeft de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Steinman zei tijdens een digitale persconferentie dat Tedros zich schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid doordat hij niets deed om wandaden van regeringsfunctionarissen te voorkomen in zijn periode als minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië van 2012 tot 2016.

Tedros heeft als baas van de WHO diplomatieke onschendbaarheid, maar dat mag volgens Steinman geen beletsel zijn om de Ethiopiër te vervolgen. Bij staatshoofden is onschendbaarheid geen obstakel geweest voor het ICC, maar een vervolging van directeur-generaal die werkt voor een VN-organisatie is nog niet eerder voorgekomen.

„Tedros was een te groot onderdeel van het systeem om niet verantwoordelijk te zijn geweest voor de wandaden die door regeringsfunctionarissen zijn gepleegd”, aldus Steinman.

Experts vragen zich af hoe kansrijk de aanklacht is. Zonder de aanklacht gelezen te hebben, stellen ze de vraag of Tedros de juiste persoon is om te vervolgen. „Is de specifieke rol van Tedros in die misdrijven zo groot geweest en zijn er geen anderen met een grotere rol”, zegt Göran Sluiter, professor internationaal strafrecht bij de Universiteit van Amsterdam. Professor internationale betrekkingen aan de Tilburg University Mirjam van Reisen sluit zich hierbij aan.

Tedros is afkomstig uit de regio Tigray waar nu een bloedig conflict aan de gang is tussen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) en de huidige Ethiopische regering. Het Ethiopische leger heeft hem beschuldigd van hulp aan de lokale autoriteiten in de opstandige regio. Tedros is lid van het TPLF.

Steinman zei dat hij vooralsnog alleen Tedros heeft aangeklaagd, omdat de Ethiopische regering tien dagen geleden arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd voor andere hooggeplaatste leiders van Ethiopië in de periode van 1991 tot 2018 dat het TPLF aan de macht was in Ethiopië. „Het ICC vervolgt geen mensen die ook vervolgd worden in het land waar de daden zich hebben afgespeeld.”

Volgens de journalist, die lang adviseur is geweest voor oppositieleden in Ethiopië, is de aanklacht nu ingediend, omdat de WHO op het moment van een pandemie „niet geleid kan worden door een crimineel”.

Football news:

Dankzij Conte wilde ik coach worden. Er is veel respect en sympathie tussen ons.Juventus hoofdcoach Andrea Pirlo sprak over zijn relatie met Nerazzurri coach Antonio Conte voor de wedstrijd met Inter. Conte en ik zijn heel verschillend, wat waarschijnlijk de reden is waarom we altijd goed met elkaar overweg konden. We spraken elkaar voor het begin van het seizoen, en er was veel respect en sympathie tussen ons. Hij ging de geschiedenis van Juventus in. Ik heb veel van hem geleerd, waarvoor ik altijd dankbaar zal zijn. Conte was de eerste persoon die ervoor zorgde dat ik coach wilde worden. Hij is een geweldig persoon en coach, maar morgen zullen we rivalen zijn zei Pirlo. Van 2011 tot 2014 speelde Pirlo onder Conte in Juventus
Het doel van Miranchuk is stabiliteit te vinden. Ik moet me aanpassen aan zijn kenmerken
Rubiales verontschuldigde zich voor het ontbreken van een herhaling van het moment, met de controle van het spel met de hand van de verdediger van Athletic in de wedstrijd met Real Madrid
Guardiola over het verbod op knuffels na doelen: de reden voor deze situatie in het Verenigd Koninkrijk is niet in de spelers, kom op
U kunt ook tickets voor Euro ' s overhandigen en het geld teruggeven (als de wedstrijden in Maart worden uitgesteld, zal alles opbranden). En u kocht?
Klopp weet wat hij doet, hij is ongelooflijk slim. Jurgen is slecht in verliezen, hij en Ferguson hebben meer gemeen dan hij zich realiseert
Rooney heeft een fantastische carrière gehad. Ik hoop dat hij coach kan worden.Voormalig Manchester United manager Sir Alex Ferguson heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn speelcarrière te beëindigen en de leiding over Derby County te nemen. Rooney is de topscorer van Engeland, Manchester United ' s topscorer, hij heeft een fantastische carrière gehad. Dit zal zijn uitgangspunt zijn. Dit is echter de resultaatindustrie. Dat weet hij beter dan wie dan ook. Wayne begon goed, hij kent football. Ik hoop dat hij het aankan. Na zijn voetbalcarrière werd hij een vrij welgestelde jongeman, dus hij hoeft waarschijnlijk niet te gaan coachen om voor zijn gezin te zorgen. Maar hij wil het en het is belangrijk. Het heeft geen zin om coach te worden als u dat gevraagd wordt. Rooney wilde coach worden. Ik hoop dat hij het kan, zei Ferguson. Wayne Rooney is nu coach. Het is geweldig dat we zijn carrière hebben gezien-en nu kunnen we ons alles herinneren