Netherlands

Amerikaanse priesters willen Biden communie weigeren om abortusstandpunt

De Amerikaanse president Biden kan in de toekomst tijdens kerkdiensten mogelijk de communie worden geweigerd. Amerikaanse bisschoppen stemden op een conferentie met een ruime meerderheid in met een document dat ertoe kan leiden dat katholieke politici als Biden worden 'berispt' voor steun aan abortuswetgeving.

Het is een groot deel van de priesters een doorn in het oog dat Biden het recht op abortus verdedigt, terwijl hij tegelijkertijd een regelmatig bezoeker is van katholieke kerkdiensten. Zij vinden daarom dat Biden geen recht heeft op het ontvangen van de communie, een belangrijk onderdeel binnen de katholieke leer, waarbij misbezoekers een hostie krijgen.

Sinds de inauguratie van Biden, na John F. Kennedy de enige katholieke president in de Amerikaanse geschiedenis, voeren bisschoppen een fel debat over de omgang met hem. Er zijn geestelijken die daarom een 'leerdocument' wilden opstellen, om priesters helderheid te geven over de omgang met katholieke politici die handelen in strijd met de kerkelijke leer.

Consequenties nog onduidelijk

Tegenstanders van zo'n communieberisping vrezen dat de politieke verdeeldheid in de VS ermee wordt vergroot. Zo waarschuwt de bisschop van San Diego voor de 'bewapening' van de eucharistie. Ook het Vaticaan heeft opgeroepen tot terughoudendheid, om te voorkomen dat er verdeeldheid in de kerk wordt gezaaid.

Desondanks stemden 165 bisschoppen voor de goedkeuring van het betwiste document. 55 mensen stemden tegen en zes onthielden zich van hun stem.

Het is echter nog onduidelijk of Biden voortaan de communie zal worden ontzegd. Een speciale commissie gaat eerst onderzoeken wat de consequenties van het document zullen zijn, onder meer omdat het botst met de wens van het Vaticaan. Bovendien mag iedere bisschop zijn eigen invulling aan het document geven.

De kardinaal van Washington D.C. heeft al laten weten de president niet te zullen berispen.

Football news:

Buffon O Donnarumma bij PSG: de besten vergeven niets, maar wachten op hun mislukking. Maar hij is sterk
Borussia bereidt een voorstel voor Demiraal voor. Juventus wil 35 miljoen euro voor de verdediger
Manchester United en Real Madrid zijn onderhandelingen begonnen over Varane. Volgende week zal cruciaal zijn (Mohamed Bouhafsi)
Verdediger van het Deense nationale team Andersen voor 22+5 miljoen euro verhuist van Lyon naar Crystal Palace
Sevilla wil 70-75 miljoen euro voor Kunde. De verdediger is Interessant voor Real Madrid, Man City en Chelsea
Roma zal de verdediger van het nationale team van Uruguay ondertekenen en Palmeiras Vinho
Juve en Sassuolo bespreken de transfer van Locatelli op woensdag of donderdag. Ze eisen 40 miljoen euro voor de middenvelder