Netherlands

Amerikaanse Senaat stemt over opperrechter Barrett

De Amerikaanse Senaat stemt maandag over de benoeming van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof. Na goedkeuring is Barrett de opvolger van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg.

De juridische commissie van de Senaat gaf donderdag al groen licht voor haar benoeming. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, legt haar nominatie nu voor aan de voltallige Senaat van honderd senatoren. De Republikeinen hebben daar de meerderheid, maar niet alle 53 Republikeinse senatoren hebben gezegd dat ze voor Barrett zullen stemmen.

Opperrechters worden voor het leven aangesteld en beslissen over gevoelige kwesties. Als de Republikeinse president Donald Trump de opvolging van Ginsburg rond krijgt, hebben de rechters die als conservatief worden gezien in het hoogste hof van de VS een meerderheid van zes tegen drie. Democraten spreken schande over het feit dat de Republikeinen vlak voor de verkiezingen nog een opperrechter voor het leven willen aanstellen.

De benoeming is van belang omdat het Hooggerechtshof het laatste juridische woord heeft over beladen onderwerpen als abortus, wapenbezit en immigratie. Ook kan het worden gevraagd om een oordeel als de uitslag van de verkiezingen wordt aangevochten.

Football news:

Modric over Kroatië bij de Euro: we verwachten veel van onszelf. Klaar voor de strijd met Engeland
Eriksen ' s voormalige Tottenham dokter: ik dacht: Oh mijn God! Hebben we iets gemist? Maar de resultaten van zijn tests zijn perfect
De coach van Noord-Macedonië over de status van de Euro outsider: dit geeft extra motivatie. We hebben goed voorbereid
Kane voor Kroatië: Engeland is sterk genoeg om uit de groep te komen. U kunt een toernooi niet winnen met één wedstrijd
Zinchenko voor de wedstrijd met Nederland: we spelen niet alleen voor onszelf, maar ook voor het hele land
Finland scoorde een enkel schot, maar verraste Denemarken met een transformatorschema. Rusland is beter om vooraf
Depay ging akkoord om naar Barca te verhuizen. De transfer wordt naar verwachting volgende week aangekondigd