Netherlands

Amsterdamse winkeliers extreem hard geraakt door lockdown: winkelpanden staan massaal leeg

De coronacrisis heeft voor een enorme winkelpandleegstand gezorgd in Amsterdam. De situatie is zelfs zo erg dat men verwacht dat volgend jaar zo’n 14,6 procent van de winkelpanden leeg staat in de hoofdstad. En het kabinet is verbaasd dat het draagvlak voor de coronamaatregelen verminderd is? Niet gek als ondernemers nauwelijks overeind blijven. 

De hoofdstad van Nederland ziet de grootste stijging van het verwachte aantal lege winkelpanden. Onderzoekers vrezen voor twee zware jaren. Volgend jaar zou de leegstand kunnen groeien naar bijna 15 procent – tot voor kort was dit 5,5 procent.

Onderzoeker Gertjan Slob zegt hierover tegen het Parool dat de cijfers misschien nog slechter worden:

“Toen we dit rapport schreven, wisten we niet dat er nog een lockdown voor winkels zou komen. Dus ik denk dat de cijfers zelfs nog iets negatiever uitvallen.”

Ondanks alle ‘steun’ vanuit de overheid redden veel ondernemers het niet in Amsterdam. De stad is simpelweg onbetaalbaar voor ondernemers, en al helemaal als zij maandenlang hun deuren dicht moeten houden. Onderzoeker Slob vreest voor een kettingreactie; wanneer veel kleine ondernemers verdwijnen uit de stad verdwijnen ook tal van banen:

“Dadelijk ontstaat de situatie dat de stad niet alleen onbetaalbaar wordt om in te wonen, maar dat er ook nog eens geen werk meer te vinden is voor lager opgeleiden. Dan verandert het centrum in een yuppenstad en worden anderen de stad uitgedreven.”

2020 was een rampjaar voor winkeliers en ondernemers, en tot op heden is 2021 ook alles behalve een goed jaar te noemen. In Amsterdam ziet men de desastreuze gevolgen van de coronacrisis al.

Football news:

Klopp op de Real Madrid game: Liverpool hebben niet veel te verliezen. We zullen proberen te winnen, en dan zien we
Borussia Dortmund coach Edin Terzic deelde zijn gedachten over de komende wedstrijd met Manchester City in de 1/4 League finale
Ilkay Gundogan: Holland is een geweldige speler. Hij heeft de juiste houding om te klimmen naar de top
PSG en Bayern München bieden op Lucas Vazquez. Hij kan het niet eens zijn met Real Madrid
Allegri vertelde Agnelli toen hij met pensioen: ontdoen van Ronaldo, hij belemmert de vooruitgang van het team en de club
Ibrahimovic werd geschorst voor 1 wedstrijd voor het beledigen van de scheidsrechter
In December besloot de coach dat een andere keeper zou spelen, niet ik. Liverpool zijn blij met me, maar we moeten iets bespreken