Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Analyse: Fraaie titelstrijd verandert in oorlog vol controverses

De bizar verlopen Grand Prix van Saoedi-Arabië gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als een van de controversieelste Formule 1-races ooit. Hoe de titelstrijd tot een kookpunt kwam en wat de verhoudingen in Djedda betekenen voor de beslissende race in Abu Dhabi.

De vergelijking tussen Formule 1 en profvoetbal is snel gemaakt, met coureurs en teams die zich al schreeuwend om de scheidsrechter heen melden om die te beïnvloeden. Zondag gebeurde dat met wedstrijdleider Michael Masi in de rol van leidsman.

Hamilton klaagde dat Verstappen voor de eerste herstart tegen de regels in een proefstart maakte in de pitstraat. De Nederlander klaagde daarop weer dat zijn rivaal te veel afstand hield in de opwarmronde. En zo ging het de rest van de race door, met druk radioverkeer tussen de coureurs en de teams en vooral vanuit de teams richting de FIA.

Masi kwamen ogen en vooral oren tekort om met iedereen in gesprek te blijven en vooral duidelijkheid te creëeren. Tot na de race was niet geheel helder waarom Verstappen Hamilton tot drie keer aan toe voorbij moest laten en waarom ondertussen alsnog een tijdstraf van vijf seconden volgde.

Hamilton rijdt achterop Verstappen

Hamilton rijdt achterop Verstappen
Hamilton rijdt achterop Verstappen

Hamilton rijdt achterop Verstappen

Foto: Getty Images

Is meeluisteren met de FIA wel zo duidelijk?

De Formule 1 zendt sinds enige tijd de communicatie tussen de teams en Masi uit op televisie, maar het is de vraag of het daarmee duidelijker wordt voor de tv-kijker. Niet alle gesprekken worden uitgezonden, waardoor er een incompleet beeld kan ontstaan.

Het schikkingsvoorstel vanuit Masi richting Red Bull voorafgaand aan de tweede herstart deed zeker de nodige wenkbrauwen fronsen, al is het niet ongebruikelijk dat de wedstrijdleider de kans geeft aan een coureur om onterecht gewonnen plaatsen terug te geven. Normaal gebeurt dat tijdens de race, nu -wat ongebruikelijker- tijdens een rode vlag-situatie.

Het was niet de laatste keer dat Verstappen een plek moest prijsgeven aan Hamilton. Daar ging weer een duel in de eerste bocht aan vooraf, waarbij Verstappen zich verdedigde zoals hij twee races geleden in Brazilië deed: door extreem laat te remmen en zelf ook de bocht niet te halen. Op Interlagos mocht dit van de wedstrijdleiding, waarom het nu niet mocht is een van de vraagtekens die boven deze race blijft hangen.

Red Bull schatte blijkbaar goed in dat Verstappen nu de plaats moest opgeven en gaf hun coureur daartoe opdracht. Het leverde de meest controversiële situatie van de titelstrijd op. Verstappen koos voor het rechte stuk richting de laatste bocht om van het gas te gaan.

Hamilton wist niet dat hij mocht inhalen, of wilde niet inhalen

Wat Hamilton vervolgens dacht, is niet helemaal duidelijk. Na afloop zei hij dat hij niet doorhad wat Verstappen aan het doen was, maar het is ook niet ondenkbaar dat hij de Nederlander niet voorbij wilde gaan, omdat die daarna direct de aanval in de volgde drs-zone zou kunnen inzetten. Over deze situatie moeten de racestewards op het moment van schrijven nog uitspraak doen.

Verstappen liet Hamilton vervolgens nog twee keer voorbij. Eén keer deed hij dat zo minimaal dat hij zijn titelrivaal nog geen honderd meter later al weer inhaalde. Niet genoeg, vond de wedstrijdleiding. Daarom moest het nog een keer, waarbij Hamilton Verstappen opmerkelijk ver naast de baan drukte. Dit paste bij de ellenbogen omwijd-fase waarin de race inmiddels was beland.

Een van de duels tussen Verstappen en Hamilton in de eerste bocht

Een van de duels tussen Verstappen en Hamilton in de eerste bocht
Een van de duels tussen Verstappen en Hamilton in de eerste bocht

Een van de duels tussen Verstappen en Hamilton in de eerste bocht

Foto: Getty Images

Verstappen had kunst- en vliegwerk nodig omdat auto niet snel genoeg was

Toch blijft vooral hangen dat Red Bull in de race voor de derde op rij niet bij machte was om Mercedes echt op snelheid het hoofd te bieden. Verstappen moest op en over de limiet rijden om zijn titelrivaal te verslaan, terwijl die zelf de snelheid had om in het gevecht te blijven zonder de extremen op te zoeken.

Verstappen had zaterdag de snelste auto, maar dat was ook omdat de Red Bull vooral leek afgesteld voor snelheid over één ronde. Zondag waren de rollen omgedraaid. Dat werd nog verder versterkt toen Verstappens mediumbanden het langzaam maar zeker begonnen te begeven. De wissel naar die banden voor de tweede herstart leverde de Nederlander dankzij de extra grip misschien wel de leiding op, maar uiteindelijk bewees Hamilton dat de witte band de juiste was om het einde goed te halen.

De vraag is natuurlijk wat deze krachtsverhoudingen betekenen voor het grondig verbouwde slottoneel in Abu Dhabi. Red Bull en Verstappen kunnen enigszins moed putten uit de snelheid die de Nederland had in de eerste sector, maar normaal gesproken is de Mercedes in Abu Dhabi met de huidige vorm de snelste auto. Dus zal er voor Verstappen weer het nodige kunst en vliegwerk op en over het randje aan te pas moeten komen om toch wereldkampioen te worden.