Netherlands

Apple vernieuwt notificaties in iOS 12

We kunnen er lang of kort over praten, maar feit is dat we onze smartphone veel te vaak gebruiken en dat die smartphoneverslaving ons nachtrust kost. Dat realiseert Apple zich ook, en om die reden introduceert het bedrijf in iOS 12 een aantal functies die ervoor moeten zorgen dat gebruikers wat meer rust krijgen met betrekking tot het telefoongebruik. Ook zijn de notificaties in iOS 12 vernieuwd.

De eerste manier waarop Apple dat tracht te doen is met behulp van een uitbreiding van de functie Niet storen. Vanaf iOS 12 kun je het besturingssysteem zo instellen dat je ’s nachts geen notificaties meer te zien krijgt van berichten. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je dat ene dringende mailtje dat je de hele nacht uit je slaap haalt niet meer te zien krijgt wanneer je midden in de nacht wakker wordt en op je iPhone kijkt hoe laat het is. Een andere mogelijkheid die je krijgt in iOS 12, zijn stille notificaties. Dit houdt in dat je notificaties wel krijgt, maar dat je hier geen visuele of auditieve melding van krijgt, ze worden simpelweg direct naar het bedieningspaneel gestuurd, zodat je ze kunt bekijken als je daar klaar voor bent.

Gebruikers van Android kennen deze functie al langer, maar vanaf iOS 12 kunnen ook iPhone-gebruikers hun notificaties groeperen (bijvoorbeeld op basis van apps). Kort gezegd betekent dit dat je niet één voor één al je Twitter-notificaties hoeft weg te vegen, maar dat je in één klap alle notificaties van Twitter kunt verwijderen. Omdat ze gegroepeerd zijn staat je scherm ook minder vol en kun je makkelijker onderscheid maken tussen wat belangrijk is en wat niet.

Deze functie wordt nogal confronterend. Reports (hoe dit in het Nederlands gaat heten weten we nog niet) brengt in kaart hoe actief je je smartphone de afgelopen tijd gebruikt hebt. Hoeveel uur ben je actief geweest, gedurende welke uren ben je het meest actief, wat is de eerste app die je áltijd opent, enzovoort. Dit kan zeer interessante informatie zijn, al zeggen we er direct bij: niet alleen voor jou als gebruiker, maar ook voor Apple en app-makers. Laten we hopen dat daar niet des Facebooks mee wordt omgesprongen.

Het is ontzettend betuttelend, maar helaas hebben we het nodig. De functie App Limits stelt je in staat om een limiet in te stellen met betrekking tot hoe lang je een bepaalde app mag gebruiken. Vijf minuten voordat die tijd verstrijkt, krijg je een waarschuwing dat de tijd er bijna op zit. Overigens is dit wel een beetje een wassen neus, want je kunt hierna de waarschuwing gewoon negeren en alsnog doorgaan. Het gaat dan ook om bewustwording, niet om regulering. Ouders kunnen overigens ook een tijd instellen voor kinderen, en die waarschuwing is dan weer niet weg te klikken, als de tijd om is kan de app niet meer worden gebruikt.

Football news:

Avangard feliciteerde Zenit met de titel: Het is tijd om de Gagarin Cup te winnen
Coach van Orenburg Pro 0:1 met Rubin: moreel verwoest, had kunnen trekken
Kike Setien: Griezmann speelde een geweldige wedstrijd, begreep Messi goed, scoorde een geweldig doelpunt. We hebben iets veranderd
Barca President op de Real Madrid wedstrijd: VAR is altijd voorstander van één team. Ik heb een onaangenaam gevoel
Faty scoorde de 9.000ste goal in de geschiedenis van Barcelona
Griezmann scoorde voor het eerst sinds februari in La Liga met een pas van Messi
Suarez kwam op de derde plaats in de lijst van de beste Barca Goalscorers in de geschiedenis