Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Arrestaties bij aftrap campagne rechts-populist Zemmour bij Parijs

In Parijs hebben enkele duizenden mensen gedemonstreerd op de plaats waar de rechts-populistische publicist Éric Zemmour zijn eerste campagnerally had willen houden. De politie besloot daarom om veiligheidsredenen die verkiezingsbijeenkomst te verplaatsen naar de voorstad Villepinte, op twintig kilometer afstand van Parijs.

Het was voor Zemmour (63), die volgend jaar wil meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen, de officiële start van zijn campagne.

Volgens de politie waren er zo'n 2000 mensen op de been om te demonstreren tegen Zemmours kandidatuur. Vanwege het overtreden van een gebiedsverbod werden bijna 50 van hen aangehouden. De demonstratie in Parijs werd georganiseerd door een aantal vakbonden, linkse partijen en antiracistische actiegroepen.

Ze zijn boos over de felle anti-immigratie en anti-islam uitspraken van Zemmour:

Op de verkiezingsbijeenkomst zelf kwamen volgens de organisatie zo'n 12.000 man af. Zemmour maakte er de naam van zijn nieuwe partij bekend: Reconquête, ofwel 'Herovering'. Hij heeft bij herhaling gezegd dat Frankrijk moet worden "heroverd" op de immigranten.

Eerder deze week stelde de controversiële publicist, die twee keer is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, zich officieel kandidaat, waarbij hij verkondigde "Frankrijk te willen redden". Hij zei dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

Volgend jaar april worden de presidentsverkiezingen gehouden.

AFP