Maureen Koster en Jip Vastenburg hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van de 3.000 meter op de EK indooratletiek in het Poolse Torun. Ook kogelstootster Jessica Schilder plaatste zich op de openingsdag voor de eindstrijd.

De 28-jarige Koster liep in haar serie naar de vierde plaats en dat was goed voor directe kwalificatie voor de finale op vrijdagavond. Ze liep een tijd van 8.56,91. De 26-jarige Vastenburg eindigde als derde in haar serie in een persoonlijk record van 8.52,72.

Koster heeft een goed indoorverleden. Ze behaalde brons op de 3.000 meter op de EK indoor van 2015 en werd vierde op de WK indoor in 2016. Dit jaar wilde ze eigenlijk geen indoorwedstrijden lopen, maar zich richten op de weg. Omdat door het coronavirus bijna nergens wegwedstrijden zijn, koos ze toch voor races in de indoorhal.

Koster wil zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio op de 5.000 meter. Op de Spelen van Rio in 2016 deed ze mee op de 1.500 meter en werd ze uitgeschakeld in de series.

Vastenburg mikt voor de Spelen van Tokio op de 5.000 en 10.000 meter. De Loosdrechtse was eerder van plan zich te richten op deelname aan de olympische marathon. Een jaar geleden slaagde ze er in Sevilla niet in de olympische limiet te lopen.

Persoonlijk record voor Schilder

Kogelstootster Schilder gooide met haar eerste worp van 18.24 direct een persoonlijk record. Later verbeterde ze zich naar 18.48, wat voldoende was voor een plek in de finale. Met die worp zat de Volendamse slechts twee centimeter onder de olympische limiet.

Later op donderdag komen voor Nederland alleen nog Bram Anderiessen, Mahadi Abdi Ali, Valentijn Weinans in actie op de 1.500 meter.

Vrijdag worden de eerste medailles verdeeld, het EK in Polen duurt tot en met zondag.