Het lichaam van de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings is volgens Belgische media gevonden in de bossen van het Nationaal Park Hoge Kempen. Hoewel het lichaam nog niet officieel is geïdentificeerd, meldt het federaal parket in Brussel dat het waarschijnlijk om de 46-jarige man gaat.

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik nam zondag tijdens het mountainbiken een penetrante lijkgeur waar. Hij gaf de coördinaten door aan het onderzoeksteam.

Het Belgische federaal parket heeft de vondst van een lichaam bevestigd en zegt dat het er inderdaad op lijkt dat het om Conings gaat.

Het parket vermoedt dat de militair zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De waarschijnlijke doodsoorzaak zou volgens de eerste onderzoeksresultaten zelfmoord door middel van een vuurwapen zijn. Dit moet echter nog bevestigd worden.

Het parket zegt op het einde van de dag een nieuwe stand van zaken te geven.

Afscheidsbrieven

Van Conings is sinds 17 mei niets meer vernomen. Een familielid trof na het vertrek van Conings twee afscheidsbrieven aan, waarin hij onder meer dreigementen uitte richting de staat en virologen, onder wie Marc Van Ranst.

Conings wordt door de Belgische autoriteiten gezien als een "ernstig en zeer nabij gevaar". Hij ging zwaargewapend op pad, met onder meer een raketwerper.

De zwaarste wapens werden op 19 mei teruggevonden in zijn auto. Het voertuig stond geparkeerd bij een bos in zijn woonplaats Dilsen-Stokkem. Het nabijgelegen park Hoge Kempen werd daarna afgesloten, omdat het vermoeden bestond dat de militair zich in het natuurgebied ophield. Daar is het lichaam nu dus alsnog gevonden.

Tijdens de klopjacht op Conings sloten onder meer enkele moskeeën in de Belgische provincie Limburg de deuren, evenals verschillende legerkazernes. Viroloog Van Ranst werd samen met zijn gezin ondergebracht op een veilige locatie.

Lichaam niet gevonden in zone eerste zoektocht

Het lichaam van Conings is niet aangetroffen in de zone waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht. Dat bevestigt de Belgisch-Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters aan De Morgen.

Enkele fietsers werden volgens Lantmeesters opgeschrikt door een geur. Ze haalden de politie erbij, die stoffelijke resten aantrof. Voor de gouverneur gaat het om een "triest verhaal", waarbij zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).