Netherlands

Berusting én wrevel om mondkapjesplicht

Bozig kijkt de medewerkster van een kledingzaak in Joure. Acht uur lang een mondkapje dragen? Ze vindt het maar niks. Maar de meeste Friezen in het dorp morren minder.

Gefrustreerd mikt een oudere vrouw haar spullen vanuit de winkelkar in haar tas. „Ik heb totaal geen zin meer om boodschappen te doen”, foetert ze bij de ingang van de Aldi in Joure. Ze droeg in de winkel een spatschermpje in plaats van een mondkapje. Toen kreeg ze te horen dat zo’n doorzichtig ding niet aan de eisen voldoet. „Ik krijg het benauwd van zo’n mondkapje. En dan moet ik zo nog meer boodschappen doen. Ik word hier zo gefrustreerd van!”

De kwaaie mevrouw staat niet model voor alle inwoners van Joure. De meeste Friezen schikken zich in hun lot. Vrijwel alle pakweg twintig winkelbezoekers die binnen een kwartier de Aldi binnenstappen, dragen een kapje. Zo blijkt dinsdag, de dag waarop de mondkapjesplicht ingaat.

„Alle beetjes helpen”, vertolkt de 39-jarige Coby Poelsma uit het nabijgelegen Sint Johannesga haar instemming met de mondkapjesplicht. Ze werkt in de gehandicaptenzorg en vindt het „heel belangrijk anderen niet te besmetten.” „Om me heen kregen mensen corona. Dat wil je niet meemaken.”

Gehoorapparaat

Ook de 73-jarige Maria Schopenhauer vindt de mondkapjesplicht „prima.” Ze draagt de gezichtsbedekking al maanden bij winkelbezoek. Al ziet ze nadelen. „Soms heb ik met zo’n kapje op moeite met ademhalen. En de touwtjes trekken af en toe mijn gehoorapparaat mee.” In haar onderwijs aan vluchtelingen blijft Schopenhauer een spatschermpje dragen. „Het is belangrijk dat vluchtelingen mijn mondbewegingen kunnen volgen.”

Een 79-jarige vrouw kan prima leven met de mondkapjesplicht. Al vindt ze zo’n kapje soms benauwend. „Ik ben wat astmatisch.” En dat haar bril beslaat is ook niet je van het.

„Ik heb geen zin om ziek te worden van een ander”, zegt een 77-jarige vrouw, terwijl ze de handgrepen van haar winkelwagentje reinigt. Prima vindt ze de mondkapjesplicht. Ze ergert zich aan „maffe” stedelingen die „lekker met z’n allen door een drukke winkelstraat wandelen en doen alsof corona niet bestaat.”

„Baat het niet, dan schaadt het niet”, voegt de 75-jarige Fries Koos Jellema zich in het koor van de meegaanden. „Als ik het kapje ben vergeten, ga ik naar huis om hem op te halen. Want ik voel me schuldig als ik in de winkel geen mondkapje draag.” Vergezeld van haar dochtertje stapt een 34-jarige Tjechische vrouw een drogisterij uit. Natuurlijk draagt ze een kapje. „Ik volg de adviezen van de overheid.” Net als anderen weet ze van de twijfel over nut van de mond- en neusbedekking. „Die kapjes houden corona niet 100 procent tegen. Maar als iemand achter me in de winkel staat te kuchen, ben ik blij dat ik door dat kapje niet de volle laag krijg.”

Onder winkelpersoneel lijkt meer wrevel over de mondkapjesplicht te leven. „Ik krijg het er benauwd van”, moppert een jongedame in een kledingzaak, een partij kleerhangers in haar armen. „Die anderhalvemetermaatregel vind ik wel genoeg.”

Verderop klinkt Karin Brinksma, die kledij verkoopt voor mensen met een maatje meer, ook verbolgen. „Voor mij had deze plicht niet gehoeven. Ik krijg hoofdpijn als ik zo’n kapje draag.”

Maar het moet maar. Klanten zonder kapje kunnen bij de winkelentree een exemplaar krijgen. „Hopelijk kunnen we binnenkort weer zonder deze maatregelen.”

Zie ook pagina 4

Football news:

Rubiales verontschuldigde zich voor het ontbreken van een herhaling van het moment, met de controle van het spel met de hand van de verdediger van Athletic in de wedstrijd met Real Madrid
Guardiola over het verbod op knuffels na doelen: de reden voor deze situatie in het Verenigd Koninkrijk is niet in de spelers, kom op
U kunt ook tickets voor Euro ' s overhandigen en het geld teruggeven (als de wedstrijden in Maart worden uitgesteld, zal alles opbranden). En u kocht?
Klopp weet wat hij doet, hij is ongelooflijk slim. Jurgen is slecht in verliezen, hij en Ferguson hebben meer gemeen dan hij zich realiseert
Rooney heeft een fantastische carrière gehad. Ik hoop dat hij coach kan worden.Voormalig Manchester United manager Sir Alex Ferguson heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn speelcarrière te beëindigen en de leiding over Derby County te nemen. Rooney is de topscorer van Engeland, Manchester United ' s topscorer, hij heeft een fantastische carrière gehad. Dit zal zijn uitgangspunt zijn. Dit is echter de resultaatindustrie. Dat weet hij beter dan wie dan ook. Wayne begon goed, hij kent football. Ik hoop dat hij het aankan. Na zijn voetbalcarrière werd hij een vrij welgestelde jongeman, dus hij hoeft waarschijnlijk niet te gaan coachen om voor zijn gezin te zorgen. Maar hij wil het en het is belangrijk. Het heeft geen zin om coach te worden als u dat gevraagd wordt. Rooney wilde coach worden. Ik hoop dat hij het kan, zei Ferguson. Wayne Rooney is nu coach. Het is geweldig dat we zijn carrière hebben gezien-en nu kunnen we ons alles herinneren
Een Bundesliga club kan niet worden gekocht. Maar Volkswagen was in staat om
Bayer Amiri werd een Afghaan genoemd. Na de wedstrijd bood Leverkusen aan het einde van de wedstrijd zijn excuses aan, maar Nadim Amiri kreeg een gele kaart kort na het opgeven van een goal in de 88e minuut. Amiri uitte zijn ongenoegen en legde zijn vinger op het gezicht van Union defender Florian Huebner. Na de wedstrijd meldde Bayer verdediger Jonathan Ta dat Amiri beledigd was. Er waren argumenten en toen zei iemand [Amiri] 'verdomde Afghaan'. Ik wil duidelijk maken dat dit hier niet de plaats is, hoe emotioneel het moment ook was, zei Ta. Amiri onthulde later dat de vakbondsman zijn excuses had aangeboden. Hij kwam naar de kleedkamer en verontschuldigde zich voor de walgelijke woorden die hij uitsprak over emotie. Het spijt hem zeer en hij heeft mij verzekerd van zijn oprechtheidzei Amiri, zonder te zeggen welke van de vakbondsleden hem beledigd had