Netherlands

Bestuur FVD: ledenvergadering over lidmaatschap Baudet en nieuw bestuur

Crisis De FVD-leden gaan beslissen over het lidmaatschap van Baudet. Verder moet hij terugtreden als bestuurder en een mediapauze inlassen.

Het bestuur van Forum voor Democratie wil een Algemene Ledenvergadering houden over het lidmaatschap van Thierry Baudet en de benoeming van een volledig nieuw partijbestuur. Dat meldt het bestuur donderdagmiddag in een verklaring. Het partijbestuur ziet het terugbrengen van rust in de partij als „het hoogst haalbare gezien alle recente ontwikkelingen, de huidige impasse en mediastorm”. Met dit voorstel moet de impasse worden doorbroken.

Als voorwaarden voor de ledenvergadering stelt het bestuur dat Baudet per direct een volledige mediapauze inlast en zich donderdag nog terugtrekt uit het partijbestuur. De door hem aangekondigde lijsttrekkersverkiezingen mogen van het bestuur ook geen doorgang vinden.

Als Baudet instemt met de eisen, zal het partijbestuur de algemene ledenvergadering zo snel mogelijk organiseren. Huidige bestuursleden mogen zich volgens het plan dan niet kandideren voor het nieuwe bestuur. De eerste taak van dat nieuwe bestuur is dan om een nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen samen te stellen.

Onderdeel van het geschil tussen Baudet en het bestuur was ook de toegang tot de socialemediakanalen van de partij. Baudet wilde die niet delen en het bestuur wilde alleen verder praten als het de „gekaapte ict-systemen” terugkreeg. Een woordvoerder van de partij laat weten dat het bestuur inmiddels toegang heeft gekregen.

Lees ook: Meerdere FVD-prominenten zeggen dat Baudet antisemitische uitspraken deed

‘Malle verwijten’

Afgelopen dagen verkeert Forum voor Democratie in een grote crisis over de positie van Baudet. Donderdag stellen drie hooggeplaatste Tweede Kamerkandidaten dat Baudet is geradicaliseerd, dat hij complottheorieën aanhangt en zich recent antisemitisch en racistisch heeft uitgelaten. Baudet spreekt van „malle verwijten”. Donderdagochtend stelde Baudet voor om de partij op te splitsen.

Het conflict begon over racistische en antisemitische berichten in de jongerenbeweging JFVD. Het bestuur en andere partijprominenten wilden dat daartegen hard werd opgetreden. Baudet wilde een onderzoek afwachten. Daarop trad hij deze week af als lijstrekker en voorzitter van de partij. Woensdag maakte Baudet bekend weer lijstrekker te willen worden.

Football news:

Camavinga, Interessant voor Real Madrid, bespreekt een nieuw contract met Rennes: 100% gericht op de club
Agenten Lautaro en Inter zijn het eens over een contract tot 2024. De club biedt 5 miljoen euro per jaar en bonussen
Monaco praat met Arsenal om Torreira te huren. Atletico zal het er over eens moeten zijn dat Arsenal op huurbasis Lucas Torreira, die voor Letico speelt, zijn carrière in Frankrijk kan voortzetten
De 53-jarige Miura achtervolgt Zico ' s record (je hoeft maar één doelpunt te scoren in de toren). Hun strijd - een Hollywood script
Roma hebben onder andere de uitwisseling van Dzeko aangeboden aan Alexis
Neymar is de beste speler ter wereld. Hij is vaker met de bal dan Ronaldo en Messi. Het eerste lid van het Braziliaanse nationale elftal over striker PSG
Juventus heeft getekend voor Marcel Ake. Contract-tot 2025