Netherlands

Bijna 70 procent van de studenten leent bij: gemiddeld 700 euro per maand

Zeven op de tien studenten leenden vorig jaar geld bij DUO om te kunnen studeren. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 700 euro per maand, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Met de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aantal studenten dat geld leent volgens het CBS substantieel gegroeid. Rond 2010, toen de basisbeurs nog bestond, had van de 19-jarige studenten 26 procent een studielening. In 2018 leende 65 procent van de 19-jarige studenten geld voor hun studie. Uit de CBS-cijfers blijkt verder dat studenten naarmate ze ouder worden, vaker gaan lenen.

Ook leent de jongere generatie studenten grotere bedragen. In 2010 leende een 19-jarige student gemiddeld 310 euro per maand bij DUO, tegen 568 euro in 2018. Ook het maandbedrag loopt op naarmate studenten ouder worden.

Hogere bijverdienste

Studenten lenen niet alleen meer, ze verdienen ook meer bij. Vorig jaar was dat gemiddeld 550 euro per maand. Dat komt niet doordat meer studenten zijn gaan werken; dat percentage is stabiel rond de 85 procent. De hogere verdiensten komen vooral doordat werkende studenten meer uren zijn gaan werken.

Daarnaast speelt mee dat ze per uur meer zijn gaan verdienen. Zo is het minimumjeugdloon verhoogd en is de leeftijd waarop jongeren het minimumloon voor volwassenen krijgen verlaagd.

De inkomsten van studenten staan onder druk door de coronacrisis. Veel bijbanen - in onder meer de horeca en als medewerker bij evenementen - zijn daardoor weggevallen. Dat betekent dat studenten andere bronnen van inkomsten moeten zien te vinden, of dat ze meer gaan lenen.

Daarbij komt dat tienduizenden studenten een studievertraging hebben opgelopen door het coronavirus, onder meer door de tijdelijke sluiting van de scholen en een kleiner aanbod aan stageplekken. Om hun tegemoet te komen, heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Zo kunnen laatstejaarsstudenten die zich door de coronacrisis na de zomervakantie opnieuw moesten inschrijven, drie maanden collegegeld terugkrijgen.

Football news:

Pogba en Mctominay zullen niet met Southampton spelen vanwege blessures
Chalhanoglu zal naar Manchester United verhuizen in de zomer van 2021 (Christian Falk). AC Milan middenvelder Hakan Chalhanoglu kan een Manchester United speler worden. De kans dat de 26-jarige aan het begin van het seizoen 2021/22 tot de Engelse club zal toetreden, is 90%, schrijft Sempre Milan, verwijzend naar exclusieve informatie van Sport Bild journalist Christian Falk. AC Milan is te laat met de onderhandelingen over een nieuw contract met de speler en zijn huidige overeenkomst loopt af in juni 2021. Çalhanoğlu heeft dus sinds januari het recht om met andere clubs te onderhandelen. Volgens onze informatie hebben de eerste onderhandelingen tussen Manchester City en Chalhanoglu over de overgang naar 2021 deze zomer al plaatsgevonden. Zij bevonden zich toen in een vergevorderd stadium. Dit werd ondersteund door het feit dat Milan ' s management Juventus afwees, die kort voor het transfervenster in de zomer van 2020 Chalhanoglu wilde tekenen. Op dit moment hebben we het over het salaris dat de speler zal ontvangen. Het feit dat chalhanoglu een vrije agent zal zijn, is een groot voordeel voor hem zei Falk. Dit seizoen maakte de speler 8 optredens voor AC Milan in de Serie A en maakte één assist. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training