Netherlands

Biotechnoloog Moderna ligt op koers met coronamiddel

Foto: ANP

De Amerikaanse biotechonderneming Moderna verwacht volgende maand de eerste gegevens te rapporteren van proeven met een kandidaat-medicijn tegen corona. Met dat vooruitzicht is het bedrijf een van de de eerste farmaceutische concerns dat een stip op de horizon zet als het gaat om het toetsen van de effectiviteit van een vaccin.

Moderna is een van de koplopers als het gaat om de wereldwijde zoektocht naar een coronavaccin. Een onafhankelijke commissie zal naar verwachting in november een tussentijdse evaluatie uitvoeren van de lopende studie in een laat stadium met 30.000 vrijwilligers.

In de tweede helft van november verwacht Moderna de gevraagde veiligheidsgegevens van het middel van twee maanden aan de Amerikaanse Food and Drug Administration te kunnen presenteren. Daarna zal het een aanvraag voor een vergunning voor noodgebruik indienen.

Moderna sloot overeenkomsten met de Amerikaanse regering en verschillende andere landen voor leveringen van het vaccin. Ook is het bedrijf in gesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dan gaat het naast leveringen ook om de prijs.

Moderna, dat nog geen goedgekeurde producten op de markt heeft, is een van de weinige bedrijven in de laatste tests voor het vaccin, samen met grote medicijnfabrikanten zoals Johnson & Johnson en Pfizer Inc. Volgens Moderna-topman Stéphane Bancel staat het bedrijf voor zijn belangrijkste jaar in zijn bestaan als het middel in 2021 op de markt komt.

Football news:

Barcelona denkt erover om Garay te tekenen vanwege de blessure van Pique
Pepe verontschuldigde zich voor de rode in de wedstrijd met Leeds: er is geen excuus voor mijn gedrag. Het spijt me zeer dat de middenvelder van Arsenal Nicolas Pepe zich verontschuldigde voor de schorsing die hij verdiende in de wedstrijd van de 9de ronde van de Premier League
Manchester City heeft een tienjarenplan voor Messi voorbereid. Na zijn carrière willen ze hem ambassadeur maken voor de club (The Times). Manchester City werkt aan de ondertekening van de Barcelona striker Lionel Messi. Volgens de Times heeft de Engelse club een tienjarenplan voor Argentinië ontwikkeld. Hij zal worden aangeboden om te spelen voor Manchester City en dan spelen voor een van de negen clubs in de City Football Group. Deze omvatten met name new York city (vs), Yokohama (Japan) en Melbourne city (Australië)
Een Prestonspeler die tweemaal de genitaliën van een tegenstander heeft aangeraakt, kan worden gediskwalificeerd voor 3 wedstrijden
Griezmann over zijn jeugd: Ik heb geprobeerd om in 10 clubs in Frankrijk te komen, maar niemand gaf me een kans
Austin Matthew McConaughey (mede-eigenaar) bereidt zich voor op MLS: alle seizoenskaarten zijn verkocht, hoewel er maar 2 spelers in het team, en het stadion (voor $240 miljoen) is nog steeds in aanbouw
Lineker aan Liverpool: grote lof voor de spectaculaire prestatie van Klopp ondanks blessures; voormalig Engelse striker Gary Lineker deelde zijn emoties van Liverpool 's overwinning op Leicester