vrouw blij spiegel

Lach jij nooit in de spiegel? Omdat je altijd wel iets op jezelf hebt aan te merken? Vanaf vandaag niet meer! Omdat je het waard bent…

1. Dagboek vol positiviteit

Colin van der Heiden, psychotherapeut bij PsyQ: “Plan een vast moment op de dag in om op te schrijven welke positieve dingen je hebt meegemaakt die dag. Dingen die jíj goed hebt gedaan.” Vaak focussen we namelijk op negatieve gebeurtenissen en vergeten we wat wél goed ging. Zo’n dagboek dwingt je daartoe. “Lees alles na een week nog eens door en trek conclusies: hé, ik ben best behulpzaam geweest, of begripvol, relaxed, eerlijk of betrouwbaar. Wees wel reëel, in één week verander je niet. Dus houd vol en je zult zien dat je jezelf die positieve denkwijze aanleert.”

2. Denk terug aan successen

“… en denk er dan niet alleen aan, maar beeld je die momenten ook echt in en beleef ze opnieuw”, tipt de psychotherapeut. Bijvoorbeeld toen je dat belletje kreeg dat je was aangenomen voor die leuke baan of hoorde dat je geslaagd was voor een cursus. Of toen je je trouwjurk voor het eerst aan had en hoe mooi je je voelde. Kijk wat deze gedachten met je lichaamshouding doen: je staat niet meer ineengekrompen, maar met je borst vooruit. Je straalt zelfverzekerdheid uit!

3. Wie is die vrouw?

Hoe zou je over jezelf willen denken? Bijvoorbeeld: ik ben mooi zoals ik ben, ook met die paar kilo’s meer, of met dat litteken. Ga na welke eigenschappen zo iemand heeft: zelfverzekerd, betrouwbaar, tevreden met wat ze heeft, enzovoort. Geef jezelf bij al die eigenschappen een cijfer. Als je van de tien eigenschappen op eentje een vijf scoort, is dat echt niet zo’n big deal. Op al die andere punten scoor je toch goed?!

4. Pik het niet langer van jezelf

Sta eens stil bij wat je jezelf elke dag wijsmaakt. Jezelf elke dag voor ‘rolmops’ uitmaken helpt natuurlijk niet. Bovendien, zou je het pikken als andere mensen zo over jou zouden praten? Nou dan, waarom accepteer je het dan wel van jezelf?

5. Wat een ander van je vindt

Mensen die dicht bij je staan, kunnen een veel reëler beeld van jou neerzetten dan jij. Vraag je ouders, partner, kinderen en vriendinnen wat ze oprecht mooi – innerlijk én uiterlijk – vinden aan jou. En denk nou niet dat ze dat alleen maar zeggen om je een goed gevoel te geven. Ze hebben het beste met je voor en zullen dus eerlijk tegen je zijn. Verzamel de complimentjes en geniet ervan!

6. Wat zie je?

Terug naar de spiegel: kijk eens goed. Ja, natuurlijk zie je jezelf. Maar wat zie je nog meer? Wat voor vrouw zie je? Is ze zelfverzekerd, aardig, vrolijk? Dan nog de open deur: kijk naar al je pluspunten. Die volle bos haar, die sprankelende ogen, die slanke benen. Maar ook je mindere punten kun je omzetten naar iets goeds. Want striae kun je zien als iets verschrikkelijks, of juist als aandenken aan je bijzondere zwangerschap. En dat litteken van die operatie? Daar ben je toch maar mooi gezonder uit gekomen!

7. Lach!

Zeg één keer per dag iets positiefs tegen je spiegelbeeld, zelfs als je daar helemaal niet in gelooft. Door aardig voor jezelf te zijn verander je langzaamaan je zelfbeeld. Wat ook helpt: naar jezelf lachen. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen nooit lacht naar zichzelf voor de spiegel. En juist met een lach geef je je hersenen het seintje dat je een goed humeur hebt. Je voelt je blijer en vrolijker en dat zie je terug in de spiegel.

Gerelateerde artikelen