Netherlands

Boerenacties verspreid over het land, trekkers op snelwegen

Op verschillende plaatsen in het land voeren boeren opnieuw actie tegen het beleid van minister Schouten van Landbouw. Vooral in het noorden van het land zijn boeren met hun trekkers de straat op gegaan.

De N48 en de A28 ter hoogte van knooppunt Hoogeveen werd ruim een uur door boeren geblokkeerd. Inmiddels is de weg weer vrij. Ook reed er een groep boeren stapvoets over de volle breedte van de A32 in de richting van Leeuwarden.

Wat ze precies van plan zijn, is onduidelijk. RTV Noord meldt dat de politie in de stad Groningen uit voorzorg toezicht houdt bij de Diepenring, de ring om de binnenstad. Sommige bruggen zijn uit voorzorg gesloten of juist geopend.

Een groep boeren met trekkers trok ook naar het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen. Ze zijn daar inmiddels weer vertrokken. Een van de boeren zegt dat ze de hele nacht door willen gaan met acties. "Het is zaterdagavond, dus normaal gesproken zat je lekker in de kroeg. Dan ging je om 04.00 uur naar huis. Het zou zomaar kunnen dat we tot 04.00 uur blijven. Maar misschien blijven we morgen ook wel."

Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn tientallen boeren aan het demonstreren. Volgens de politie gaat het om ruim dertig trekkers, die een rondje door de stad rijden. "De afspraak is gemaakt om niet over de grachten te gaan", zegt een woordvoerder. Volgens NH Nieuws zijn er minimaal veertig boeren uit Edam en omgeving naar de hoofdstad gekomen.

In Veghel heeft een grote groep boeren met tientallen landbouwvoertuigen een distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd. Volgens de politie is sfeer gemoedelijk. Wel hebben agenten een nabijgelegen industrieterrein afgesloten.

De boeren in Noord-Nederland kondigden hun actie eerder vanavond aan in verschillende boerengroepen op sociale media. Daarin schrijven de initiatiefnemers dat ze een actie hebben bedacht. "En die houdt in dat we Friesland, Groningen en Drenthe onafhankelijk willen maken van de rest van Nederland". Ze schrijven ook: "Dit is geen actie voor een uur, maar voor misschien wel meerdere dagen. Neem slaapspullen mee."

In het bericht wordt melding gemaakt van verschillende verzamelpunten, in Hitzum, Bolsward, Joure, Heerenveen, Drachten en Leeuwarden.

Eerder vandaag gingen ruim honderd betogende boeren naar een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daar werd de toegang een uur lang geblokkeerd. De boeren hielden alle verkeer van de supermarktketen tegen. Uiteindelijk stonden zo'n tien vrachtauto's te wachten tot ze het terrein weer op konden.

Boeren zijn boos dat minister Schouten van Landbouw het eiwitgehalte in veevoer wil verlagen, om zo de uitstoot van stikstof te beperken. De boeren zeggen dat het schadelijk is voor de gezondheid van de dieren en spreken van dierenmishandeling.

Football news:

Messi kocht een penthouse in Milaan. Er werd gemeld dat Inter geïnteresseerd is in de speler
Echt voorschot terugbetaling van de Jongere van verhuur Sociedade. Zidane is onder de indruk van zijn optreden
Barys 20 dagen voor het begin van de KHL: ze weten niet waar te spelen, legionairs zijn afgesneden van het team
Areolaa keerde terug naar PSG na een lening bij Real Madrid
Manchester United kan Ousmane Dembele een jaar verhuren met een overnameverplichting
De rum wordt gekocht door een miljardair uit de Verenigde Staten, die werd gefilmd in Nolan in Duinkerken. Zijn zoon werd verliefd op Rome toen hij met Ridley Scott werkte
Hargreaves op Borussia ' s weigering om Sancho te laten gaan: dit is bluf. Ze proberen gewoon meer geld uit Manchester United te krijgen