Netherlands

Boze boeren voeren actie verspreid door het land, tientallen trekkers in Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Op verschillende plekken in Nederland zijn boeren samengekomen om actie te voeren. Een groep is met 30 tot 35 tractoren naar Amsterdam gereden, waar ze onder begeleiding van twee motoragenten een rondje door de stad willen rijden.

Ook zijn tien tot twintig boeren met hun tractoren het terrein van het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel op gereden. In Friesland is een groep met tractoren vertrokken bij het Thialfstadion in Heerenveen. Zij rijden over de A32, nog onduidelijk is waarheen. In Groningen en op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) rijden ook tractoren.

Samenstelling van veevoer

De boeren die in Amsterdam zijn, zeggen dat ze burgers duidelijk willen maken dat ze het niet eens zijn met de plannen van het kabinet. Dat wil de samenstelling van veevoer veranderen om zo de stikstofuitstoot te verminderen. Ze hebben volgens de Amsterdamse politie toegezegd dat ze niet over de grachten zullen rijden, om schade aan de kades te voorkomen.

Bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel zijn volgens de politie zo'n 10 tot 20 tractoren het terrein op gereden. De politie gaat ervan uit dat zij vanzelf weer vertrekken, en is vooralsnog niet van plan om in te grijpen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

Aangifte tegen minister Schouten

Eerder vandaag blokkeerde een groep boeren ook een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daar hadden ze eerst aangifte gedaan tegen minister Carola Schouten van Landbouw, vanwege haar veevoederbeleid. De boeren gingen daar na een paar uur uit zichzelf weg.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

Donderdag verzamelden tientallen boeren zich bij het Binnenhof. Ze zijn bang dat de gezondheid van hun dieren in gevaar komt door de kabinetsplannen.

Football news:

Tottenham koopt Heybjerg van Southampton voor 15 miljoen pond. En zal Walker-Peters vrijgeven voor $ 12 miljoen. Southampton middenvelder Pierre-Emile Heibjerg is dicht bij het veranderen van clubs
De Champions League zal volgens de nieuwe regels eindigen. De amendementen zullen het voor de Keepers gemakkelijker maken om sancties aan te nemen
De UEFA telt 0:3 voor clubs die aan het coronavirus te wijten zijn
15-jarige voorwaarts Mukoko traint met de Borussia Foundation. In November kan hij voor Dortmund spelen
Dybala werd de MVP van de Serie A-2019/20, immobiel-de beste voorwaarts
Real Madrid: Casillas zal altijd een echte Madrid speler zijn. De beste keeper in de geschiedenis van Spanje
In Spanje, complete chaos: Espanyol weigert te vliegen uit La Liga, Depor en alle anderen - uit Segunda