Netherlands

Boze boeren voeren verspreid over het land actie, tientallen trekkers in Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Op verschillende plekken in Nederland zijn boeren samengekomen om actie te voeren. Een groep is met 30 tractoren naar Amsterdam gereden, waar ze door de stad rijden.

Ook zijn tien tot twintig boeren met hun tractoren het terrein van het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel op gereden. In Heerenveen stonden ze bij het distributiecentrum van Lidl, inmiddels rijden ze verder. "De kans is 99 procent dat we blijven overnachten. Morgen eerst de beestjes voeren, daarna weer volle bak vooruit", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Volgens hem gaat het om zo'n 200 voertuigen. 

Aansluiten bij collega's

In Groningen rijden ook tractoren, die zouden zich willen aansluiten bij hun collega's in Friesland. Op de A28 bij Hoogeveen (Drenthe) blokkeren boze boeren de weg.

De boeren die in Amsterdam zijn, zeggen dat ze burgers duidelijk willen maken dat ze het niet eens zijn met de plannen van het kabinet. Dat wil de samenstelling van veevoer veranderen om zo de stikstofuitstoot te verminderen. Ze hebben volgens de Amsterdamse politie toegezegd dat ze niet over de grachten zullen rijden, om schade aan de kades te voorkomen.

'Toeristisch rondje'

René Staal, een van de organisatoren van het protest in Amsterdam, zegt tegen RTL Nieuws dat ze 'een toeristisch rondje' hebben gedaan. "Een rondje langs Artis en het Scheepvaartmuseum. We hadden enorm veel bekijks. 90 procent van de mensen langs de kant steekt hun duim omhoog." Inmiddels worden ze door de politie de stad uit geleid.

Bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel zijn volgens de politie zo'n 10 tot 20 tractoren het terrein op gereden. De politie gaat ervan uit dat zij vanzelf weer vertrekken, en is vooralsnog niet van plan om in te grijpen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

Aangifte tegen minister Schouten

Eerder vandaag blokkeerde een groep boeren ook een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Daar hadden ze eerst aangifte gedaan tegen minister Carola Schouten van Landbouw, vanwege haar veevoederbeleid. De boeren gingen daar na een paar uur uit zichzelf weg.

Boerenprotest in Den Haag: 'Blijf van onze beesten af'

Donderdag verzamelden tientallen boeren zich bij het Binnenhof. Ze zijn bang dat de gezondheid van hun dieren in gevaar komt door de kabinetsplannen.

Football news:

Lewandowski op Chelsea: ze spelen heel goed, maar wij zijn Bayern
Juventus wilde verdediger Akieme tekenen, maar Barcelona weigerde
Lazio heeft ingestemd met Mayoral en zal bieden echte 15 miljoen euro
In Roemenië, een speciale kampioen: alles werd beslist in de wedstrijd, waarvan het formaat werd gekozen 3 uur voor de fluit
Is dit een gestolen auto? Hoe kom je eraan?. En dit gebeurt regelmatig
Barcelona weigerde te verkopen voor 60 miljoen euro Trinca u, gekocht van Braga voor 31 miljoen. De club rekent op hem
Chelsea zal wedijveren met Everton voor het kampioenschap. Real Madrid is klaar om hem te verkopen