Netherlands

Bundesbank: ‘Flink herstel Duitse economie in tweede jaarhelft’

De Duitse economie staat naar verwachting voor een sterke opleving in de tweede helft van het jaar.

Dat voorspelt de Bundesbank, die zijn economische ramingen heeft verhoogd. Door de vorderingen met vaccinaties en het afbouwen van de lockdownbeperkingen ligt het onder meer voor de hand dat de bestedingen van Duitse consumenten weer een flinke inhaalslag maken, aldus de Duitse centrale bank.

De grootste economie van de eurozone groeit volgens de nieuwe becijferingen dit jaar waarschijnlijk met 3,7 procent en volgend jaar met 5,2 procent. Eerder werd nog uitgegaan van plussen van 3 en 4,5 procent. In 2023 zou er dan wel weer sprake zijn van een iets lager groeitempo. Nu rekent de Bundesbank voor dat jaar op een groei van 1,7 procent. Dat was bij de vorige raming in december nog 1,8 procent.

Eurozone

De verbeterde vooruitzichten voor Duitsland zijn in lijn met het beeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag al schetste. Die voerde zijn groeiverwachting voor de eurozone toen flink op. Ook de prognose voor de inflatie werd naar boven bijgesteld, maar de sterke toename van het prijspeil is waarschijnlijk wel tijdelijk van aard. Mede daarom vond ECB-president Christine Lagarde het nog „te vroeg” om te praten over het afbouwen van het opkoopprogramma voor obligaties, waarmee de centrale bank probeert de economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen.

Inflatie

De Bundesbank heeft ook nieuwe inflatieverwachtingen naar buiten gebracht. Daarin wordt voor dit jaar uitgegaan van een stijging van het algehele prijspeil met 2,6 procent. Maar die sterke toename zal in Duitsland ook tijdelijk zijn, denken de rekenmeesters. Voor 2022 en 2023 voorzien ze een inflatie van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent. In de eurozone streeft de ECB voor een goede prijsstabiliteit naar een inflatie rond de 2 procent. Pas als dat bezien over het hele landenblok het geval is zal de bank waarschijnlijk besluiten de rentes weer wat te verhogen.

Football news:

Schotland coach Clarke: er waren veel goede momenten tijdens de groepsfase, maar geen punten gescoord
Engeland is de meest saaie groep winnaars in de geschiedenis. Twee doelpunten waren genoeg! En op het WK werden de Italianen ooit de eerste met één
Dalic - aan de fans na het bereiken van de Euro Play-offs: u bent onze kracht, en wij zullen uw trots zijn
Modric werd de jongste en oudste doelpuntenmaker in Kroatië bij de Euro
Tsjechische coach Shilgava: We kwamen uit de groep en vochten met Engeland voor de eerste plaats. We kregen wat we wilden
Gareth Southgate: Engeland wilde de groep winnen en blijven spelen op Wembley-en het is gelukt
Luka Modric: als Kroatië zo speelt, zijn we gevaarlijk voor iedereen