Netherlands

Burgemeester Zaanstad over aangehouden tieners: 'Wij willen die wapens de stad uit'

Gerelateerd

Een mysterieuze explosie heeft Zaandam afgelopen nacht op zijn grondvesten doen...

Een jonge dief zondagmiddag in Zaandam meerdere ouderen bestolen: hij sloeg...

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eind gemaakt aan een...

De politie heeft afgelopen vrijdag 37 tieners in Zaandam en Zaandijk aangehouden op verdenking van samenscholing waarbij geweld dreigde te ontstaan. De jongeren, die in de leeftijd zijn van 14 tot en met 17 jaar, behoorden tot twee rivaliserende jeugdgroepen en hadden meerdere wapens bij zich.

De twee jeugdgroepen hebben al langere tijd een conflict met elkaar. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad laat weten dat het niet de eerste keer is dat er gewelddadige confrontaties zijn geweest. Ook refereert de stadsbestuurder naar de gebeurtenis waarbij de 16-jarige Nick Bood werd doorgestoken. “Dat willen wij niet meer. Wij willen dat die wapens en dat het geweld de stad uit gaat. En dat kinderen kansen waarmaken en werken aan een mooie toekomst.”

De politie, gemeente en andere instanties hebben al meerdere preventieve acties ondernemen om het conflict te doen stoppen, maar dat had geen effect. Om die reden werd afgelopen vrijdag besloten om de jeugd steviger aan te pakken. “Door de signalen die de politie had ontvangen, hadden wij alle reden om alles uit de kast te halen.”

Sociale media

Inwoners van Zaandam zijn geschrokken van de arrestaties. “Volgens mij komt het door sociale media”, vertelt een inwoner uit de stad. “Dat wat die jongeren zien, willen ze nadoen.” Ook denkt de Zaandammer dat vriendjes veel invloed hebben. “Mijn broertje is toevallig 14. Ik vraag me nu toch af met wat voor jongens hij omgaat.”

Een andere bewoner uit de stad noemt het triest dat de opgepakte jongeren zo jong zijn. Ook zij denkt dat het door social media komt, en met name door enkele rappers. “Dat zijn misschien criminelen die hebben vastgezeten, maar daar moeten die tieners zich niet aan spiegelen.” Toch denkt ze dat dat nu gebeurt. “Het lijkt het er op dat dat de rolmodellen zijn van de jeugd op dit moment.”

Football news:

Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg
Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten
Leicester verdiende het om te winnen. Vardy is een wereldklasse speler
Juve zonder Ronaldo kon Verona en Crotone niet verslaan in Serie A de Bianconeri had eerder getekend met Crotone in de vorige ronde. Juventus kon dus niet winnen in beide wedstrijden van het kampioenschap, wat werd gemist door striker Cristiano Ronaldo, die ziek werd van coronavirus. Dit was ook de vijfde wedstrijd voor Juventus onder leiding van Andrea Pirlo. In deze wedstrijden won de club uit Turijn twee keer en tekende drie keer