Netherlands

Burgers kunnen zelf waterkwaliteit meten

Natuur en Milieu roept Nederlandse burgers op om mee te helpen om de waterkwaliteit van kleine watertjes als slootjes, vennen, beekjes en plassen in kaart te brengen. De natuurorganisatie stelt 15.000 testkits beschikbaar. De Waterschapsbank en zeven waterschappen werken mee aan het project.

Watertjes

Via de website vangdewatermonsters.nl kunnen volwassen en kinderen een kit opvragen die waarmee informatie kan worden verzameld van een watertje in de buurt. De samenwerkende organisaties in het project hopen zo de waterkwaliteit van duizenden kleine oppervlaktewateren in Nederland in kaart te brengen. Waterschappen en andere overheidsdiensten testen vaak wel de kwaliteit van grotere plassen, meren en waterlopen, maar meestal niet van kleiner water.

Nameten

Met de meetkit kunnen de deelnemers de helderheid, het nitraatgehalte van het water en de aanwezigheid van planten en dieren meten. De ‘burgeronderzoekers’ kunnen ook foto’s maken om vast te leggen op welke plek is gemeten en hoe de begroeiing en helling van de oever eruit ziet. In het najaar publiceert Natuur & Milieu een uitgebreid rapport, waarin de resultaten worden geanalyseerd en nagemeten door een team van wetenschappers.

Uitbreiding

De test is een uitbreiding van eenzelfde project dat Natuur en Milieu vorig jaar uitvoerde. Daar bleek uit dat veel klein oppervlaktewater in Nederland kwetsbaar is. Met meer deelnemers hopen de organisaties een beter beeld te krijgen waar de vervuiling vandaan komt en samen met waterschappen actie te ondernemen. Volgens Natuur en Milieu kunnen veel bronnen van vervuiling aangepakt worden, zoals mest en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en stoffen die via het rioolwater in het milieu komen zoals medicijnresten, frituurvet en verfresten. Met de data uit de onderzoeken kunnen onder meer waterbeheerders zoals waterschappen maatregelen nemen om die watervervuiling bij de bron aan te pakken.

Football news:

Niemand wint alleen, tenzij je Maradona bent
Ocampos op Messi: je ziet hem als een God, maar hij is echt. Leo helpt de spelers
Solskjaer op het martial-Rashford-Greenwood trio: niets nieuws voor Manchester United. Herinner je je Ronaldo, Rooney en Tevez?
Josep Bartomeu: Barcelona heeft La Liga 8 keer gewonnen in 11 jaar. Historische prestatie
Lineker over de CAS beslissing over Manchester City: Het is moeilijk om te weten wat er zal gebeuren met de FFP regels na dit
Holand ' s drukke vakanties: eerst heb ik bomen gezaagd met mijn vader, toen had ik ruzie met een bewaker in een nachtclub
Tebas over de deelname van Manchester City aan Europese vergelijkende onderzoeken: CAS voldoet niet aan de arbitragecriteria