Netherlands

CDU-bestuur kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier

Opvolging Merkel De CDU-voorzitter kreeg 77,5 procent van het partijbestuur achter zich, een ruime zege bij zijn machtsstrijd met voorzitter Markus Söder van zusterpartij CSU.

Ruim 77 procent van het bestuur van de Duitse CDU heeft tijdens een nachtelijke bijeenkomst in Berlijn voor partijvoorzitter Armin Laschet als kandidaat-kanselier gestemd. Dat betekent vrijwel zeker het einde van de broederstrijd tussen Laschet en CSU-voorzitter Markus Söder.

De strijd om de kandidatuur voor het bondskanselierschap bij de verkiezingen in september begon vorige week zondag, toen minister-president van Beieren Markus Söder zich naast Armin Laschet kandidaat stelde. Vorige week maandag sprak het CDU-bestuur steun uit voor Laschet, maar Söder liet daarop weten dat voor hem niet alleen de steun van het bestuur telt, maar ook de stem van lagere partij-echelons. In peilingen is Markus Söder steevast populairder dan de minister-president van Noordrijn-Westfalen Laschet.

Binnen de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag zou een meerderheid voor Söder zijn. Ook de minister-presidenten van Saksen-Anhalt en Saarland schaarden zich aan de kant van Söder, net als de jongerenafdeling van CDU/CSU. Maar veel partijprominenten bleven aan de kant van Laschet. Urenlange onderhandelingen op vrijdag en zaterdag tussen Laschet en Söder liepen op niets uit. Zondagavond vloog Söder met zijn entourage in een privéjet van Nürnberg naar Berlijn om daar in persoon met Laschet te praten, wederom zonder uitkomst.

Maandag toonde Söder zich verzoenlijk, en zei hij dat uiteindelijk de grote zusterpartij CDU moet beslissen – zijn CSU is met 45 zetels in de Bondsdag vertegenwoordigd, de CDU met 200. Söder zei de ‘representatieve democratie’ te respecteren, waarmee hij erkende dat het CDU-bestuur door de hele partij is gekozen. Bovendien zei hij ‘iedere beslissing’ van de CDU te accepteren. Die beslissing is nu eenduidig gevallen.

Lees ook: De strijd om Merkels opvolging

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude