Netherlands

Centrale Bank van Suriname devalueert dollar met de helft

De Surinaamse dollar (SRD) is vanaf middernacht (plaatselijke tijd) bijna de helft minder waard. De waardedaling is het gevolg van een besluit van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de wisselkoers aan te passen. Topman Maurice Roemer maakte dit maandag bekend tijdens een persconferentie in het gebouw van de CBvS in Paramaribo.

De waarde van de Surinaamse dollar is gerelateerd aan die van de Amerikaanse dollar. De afgelopen jaren stond de officiële wisselkoers op 7,52 SRD voor de Amerikaanse munt. Vanaf vannacht zal die 14,02 SRD bedragen. President Chan Santokhi en minister van Financiën Armand Achaibersingh hadden dit besluit al aangekondigd.

In de dagelijkse praktijk hanteerden vrijwel alle wisselkantoren al een koers van rond de 15 SRD per Amerikaanse dollar. Toch is de verwachting dat vooral geïmporteerde goederen, waaronder brandstof en medicijnen, duurder worden. Dat is mede een gevolg van de Surinaamse importheffing, die gebaseerd is op de door de CBvS vastgestelde koers.

Naast de aanpassing van de waarde van de valuta is het ook de bedoeling van de centrale bank dat de nieuwe koers stabiel blijft. Deze „unificatiekoers” zal door alle sectoren gebruikt moeten worden. „Het hanteren van hogere verkoopkoersen dan de gepubliceerde verkoopkoers van de centrale bank voor de Amerikaanse dollar, is geenszins toegestaan”, zo zei Roemer. De vaste koers zal er voor zorgen dat Surinamers en Surinaamse bedrijven beter weten waar ze aan toe zijn. Zo moet een stabiele economie ontstaan, die aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders.

Het vaststellen van een vaste koers is onderdeel van het pakket aan maatregelen waarmee de regering-Santokhi de economie uit het slop wil halen. De regering wil kosten besparen door subsidies voor elektriciteit, water en openbaar vervoer af te schaffen. Om de pijn van die maatregelen te verzachten, gaan de uitkering voor de oudedagsvoorziening, de kinderbijslag en de uitkering voor mensen met een beperking omhoog.

Football news:

De Noorse scheidsrechter heeft toegegeven dat hij homo is: Ik kan gaan door het leven met mijn hoofd hoog gehouden
Henderson op Salah in Liverpool: 100 goals in 159 wedstrijden is iets uit een computerspel
PSG heeft contact gehad met Zidane (Okdiario)
Flick ' s assistent plus 1000 punten naar de atmosfeer in Bayern. Hij startte de carrière van Muller en Lam, introduceerde Pep in de Bundesliga, leerde Koman 30 jaar lang head
Milan scoort 2 + goals in 11 opeenvolgende wedstrijden, en herhaalt zijn record van 1959
Mourinho op de link tussen zoon en Kane: wederzijds begrip is ontstaan sinds Pochettino. Tottenham manager Jose Mourinho heeft gesproken over de link tussen middenvelder zoon Heung-Min en striker Harry Kane. Dit begrip is ontstaan uit de tijd van Mauricio Pochettino
Bernardo Silva: als Manchester City Mbappe zou kunnen krijgen, zou het mooi zijn als Manchester City middenvelder Bernardo Silva vertelde wie hij in het stadsteam zou willen zien. Killian Mbappe. Al in Monaco was hij een speciale speler toen ik daar speelde. Hij is ook mijn vriend