Netherlands

Chili 'betreurt' paniek door onnodig tsunami-alarm na aardbeving

De autoriteiten in Chili hebben inwoners gerustgesteld na een onnodig tsunami-alarm voor de kustgebieden na een aardbeving bij Antarctica. De waarschuwing had niet naar mobiele telefoons in het hele land gestuurd moeten worden. Alleen de Antarctische territoria hadden het bericht moeten krijgen, haastten de autoriteiten zich te zeggen toen mensen al probeerden kuststeden te verlaten.

"We willen de bevolking geruststellen en ze laten weten dat het niet nodig is om het gehele nationale territorium te evacueren. Dit geldt alleen voor de Antarctische bases", waarschuwde Miguel Ortiz van de nationale noodhulpdienst Onemi. Volgens hem "betreurt de dienst het ongemak" dat is ontstaan door de melding. Die zou zijn verstuurd door een technische fout.

Op Twitter vragen Chilenen in onder meer Santiago zich af waarom ze de melding hebben gekregen:

De regio is getroffen door twee bevingen, een met een kracht van 7,1 op Antarctica. De tweede had een kracht van 5,9 en was ten oosten van de hoofdstad Santiago, in het grensgebied met Argentinië. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade.

Alarm ingetrokken

De zwaarste van de twee bevingen was ten noordoosten van een Chileense onderzoeksbasis op het Antarctische Schiereiland. Daarop werd het tsunami-alarm verstuurd en zijn verschillende bases van Chili en andere landen daar geëvacueerd. Inmiddels is ook voor de kust van het Schiereiland het tsunami-alarm ingetrokken.

Chili heeft vaker te maken met aardbevingen. Voor de kust van het land loopt een breuklijn waar de Nazcaplaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat duikt. Doordat die twee tektonische platen langs elkaar schuiven, ontstaan aardbevingen. Vier jaar geleden zijn een miljoen mensen geëvacueerd na een beving met een kracht van 8,3. In 1960 vielen ruim 5000 doden bij een beving met een kracht van 9,5.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: Manchester United wachten op drie belangrijke weken, wedstrijden met Chelsea, Leicester. We zijn vol vertrouwen in onszelf
Gattuso op Granada: als Napoli op deze manier de tijd zou doden, zouden we in de pers zijn uitgesmeerd
Dzeko is de topscorer van Roma in Europese competities. Hij scoorde het 29e doelpunt en versloeg Totti
Mikel Arteta: we moeten ze twee doelen geven. Zou niet graag uit de Europa League vliegen
Milan schopte 18 strafpunten voor het seizoen. Dit is het beste resultaat in de top 5 competities in Europa
Man City biedt Borussia meer dan 100 miljoen pond voor Holand en Reina. De club is het verkennen van deze mogelijkheid (90min)
Ajax heeft 11 wedstrijden op rij gewonnen. De laatste nederlaag tegen Atalanta in December