Netherlands

Code rood leidt tot massale uittocht toeristen van Texel: 'Duitsers in paniek'

Texelse ondernemers zijn teleurgesteld en onaangenaam verrast dat België en Duitsland code rood hebben afgekondigd voor de provincie Noord-Holland. Het negatieve reisadvies is een nieuwe klap voor het toerisme dat door de coronacrisis al maandenlang in zwaar weer zit.

”Op dit moment denk ik dat zeker tien procent van de Duitse boekingen wegvalt. We zijn pas een dag of vijf onderweg, dus het is nog even afwachten wat de rest nog gaat doen, maar ik maak me veel zorgen”, zegt de directeur van VVV Texel Frank Spooren.

Lees ook: Duitsland verklaart Zuid- en Noord-Holland tot risicogebied vanwege coronavirus

Angst en paniek

Voor horecaondernemer Nancy Hopmans zijn de gevolgen nu al merkbaar. ”Er zijn heel veel gasten vertrokken. Je merkt dat de Duisters in paniek zijn, ze zijn goed voor veertig procent van het Texelse toerisme en zij durven niet meer. Na een weekendje Texel moeten ze op maandag weer naar hun werk, maar ze moeten eerst een coronatest doen en afwachten tot de uitslag er is. Mensen zijn bang dat ze vervolgens twee weken noodgedwongen thuis moeten zitten”.

Het negatieve reisadvies is voor de eilandbewoners extra zuur, omdat ze het een oneerlijk besluit vinden. Het eiland behoort tot de provincie Noord-Holland, net zoals coronabrandhaard Amsterdam. ”Ik ben teleurgesteld dat we over een kam worden geschoren. Wij zijn als Texel zijnde een afgesloten stukje met een eigen economie en cultuur. In de steden is het zo anders dan hier. Ik vind het pijnlijk dat dit besluit is gemaakt voor het grote deel en wij nu de gevolgen gaan voelen”, aldus Nancy.

Burgemeester grijpt in

Als het aan burgemeester van Texel Michiel Uitdehaag ligt gaat deze situatie niet lang duren. ”Technisch begrijp ik het wel maar het is wel ontzettend balen. Ik en aantal partijen in de gemeenteraad proberen via verschillende lijnen de Duitse autoriteiten te bewegen om het gebied rondom Amsterdam iets kleiner te maken”.

Een wijziging die volgen Frank Spooren noodzakelijk is. ”Als dit in de maanden na september nog doorgaat, gaat dit heel schadelijk zijn.”

Football news:

Gian Piero Gasperini: Ajax is altijd mijn referentiepunt geweest. Miranchuk is klaar om te spelen
Cuadrado op Juve: we zijn het seizoen langzaam begonnen, maar we hebben nooit verloren
Is van de Beek beter dan Pogba? Bruno Fernandes? Ook Nee. Evra gaf commentaar op zijn woorden over de Manchester United rookie
Jose Mourinho: in mijn echte leven waren er geweldige aanvallers, we bouwden een team. Tottenham need balance
Umtiti werd een veganist: nog nooit zo goed gevoeld. De verdediger van Barcelona Samuel Umtiti zei dat hij veganist werd. Ik had veel terugvallen, het had zelfs invloed op de kuitspier. Het probleem was niet de knie, maar de Algemene onbalans. Ik moest stoppen om mezelf de juiste vragen te stellen. Dat is wat ik doe. Ik moest opnieuw beginnen. Ik werd veganist. Ik eet geen vlees of vis. Ik geef hier echt om. Plantaardige eiwitten geven je een goed gevoel. Ik eet geen pasta meer. Mijn lichaam begon zich veel beter te voelen. Ik verloor drie kilo, ik had het nodig. Ik ben fysiek nog nooit zo goed voorbereid
Alisson over herstel van letsel: ik bad veel, bracht 5-6 uur per dag met fysiotherapeuten
De scheidsrechter zei tegen de scheidsrechter van Barcelona - real match dat Langle Ramos niet mishandelde. Catalanen willen audio