Netherlands

Comeback tegen NAC levert Cambuur zege en periodetitel op

Kampioen SC Cambuur sloot het seizoen woensdagavond in eigen stadion af met een bijzondere 3-2 zege op NAC Breda. De kampioen knokte zich terug van een 0-2 achterstand en won er de vierde periodetitel mee.

Het slotduel van de competitie leek voor Cambuur lange tijd in een anticlimax te eindigen. De pijp oogde leeg bij de Leeuwarders en het vizier stond niet op scherp. Een revival in het laatste half uur zorgde voor een toch nog succesvol einde van een al even succesvol seizoen.

In NAC Breda trof Cambuur een tegenstander die nog kans maakte op de tweede plaats en dus op directe promotie naar de eredivisie. De Brabanders moesten een zege boeken op de kampioen en dan ook nog hopen dat De Graafschap, Go Ahead Eagles én Almere City niet zouden winnen.

Het betekende dat NAC Breda er vol voor ging in Leeuwarden. Dat bleek ook uit de 0-1 die bij rust op het scorebord stond. Sidney van Hooijdonk zette Cambuur na 36 minuten op achterstand door een voorzet van Azarkan van dichtbij achter doelman Sonny Stevens te tikken.

De Brabanders stichtten eerder al het eerste gevaar van de wedstrijd. Kaj de Rooij moest in Stevens echter zijn meerdere erkennen. Aan de overzijde was Giovanni Korte, oud-speler van NAC, namens de Leeuwarders al na ruim een kwartier spelen doeltreffend. Zijn goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Ondertussen was in Doetinchem de wedstrijd tussen De Graafschap en Helmond Sport bij een 0-0 tussenstand stilgelegd wegens hevige regenval en een onbespeelbaar veld. De vraag was daarom in de rust of er in Leeuwarden wel zou worden doorgespeeld. Met de promotiebelangen op het spel is gelijktijdig afwerken van alle wedstrijden immers sportief de regel.

De tweede helft begon echter ‘gewoon’ zoals gepland. Gewoon was toen nog niet het niveau dat Cambuur haalde; de Leeuwarders zaten niet lekker in de wedstrijd. Dat De Rooij kort na rust er 0-2 van maakte na een goede Brabantse aanval, hielp Cambuur niet.

De ploeg van trainer Henk de Jong greep daarna het initiatief, maar het vizier stond niet op scherp bij spits Robert Mühren. Hij kreeg drie kansen om de aansluitingstreffer te maken, maar de eerste keer tikte hij de bal naast en de tweede keer schoot hij (vanuit moeilijke positie) over. De derde keer redde doelman Olij, waarna Mühren onderuit ging en Cambuur tevergeefs een penalty claimde.

Nadat Olij vervolgens ook nog van dichtbij Erik Schouten van scoren afhield, was het dan toch raak. Invaller Mitchel Paulissen bracht Cambuur terug in de wedstrijd: 1-2. Het betekende de ommekeer voor zowel de thuisploeg als voor Mühren: de topscorer maakte enkele minuten later namelijk de 2-2 en kopte daarna zelfs het ineens ontketende Cambuur nog naar een eerder ondenkbare 3-2 voorsprong.

Het waren voor de spits treffers nummer 37 en 38 van de competitie. Een ongekend aantal, want de in 37 wedstrijden in actie gekomen Mühren liep zodoende meer dan één op één in de competitie. NAC kwam er in de slotfase niet meer aan te pas, verloor Robin Schouten nog met rood (tweemaal geel) en zo won Cambuur de seizoensafsluiter na een fraaie comeback.

Lees hier het liveblog terug.

Football news:

Vidal en Medel krijgen een boete voor een bezoek aan een kapper in een hotel in Chili. De Federatie bevestigde het verhaal met prostituees niet
Javi Martinez verhuisde naar Qatar
Turkse aanvoerder Yilmaz bij vertrek uit de Euro: we verontschuldigen ons bij iedereen, we schamen ons
Ik werd zelfs verliefd op Mancini. Deze Euro maakt elke Italiaan gelukkiger
Chalhanoglu is Interessant om te Inter. Hij heeft een contract met Milaan tot 30 juni
Yuri Kaminsky op Euro 2020: We kijken en wroeten voor ons team. We geven geen advies aan Cherchesov en bouwen geen tactiek, maar natuurlijk bespreken we het
Vidal, een Model, en 5 andere Chili spelers hadden een seks partij met prostituees in een hotel bij de Copa America