Netherlands

Corona-herdenking zorgpersoneel op de Dam: '13 rozen voor overleden collega's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

'Een select gezelschap' van zorgpersoneel komt vanmiddag samen op de Dam in Amsterdam. Daar herdenken ze collega's die de afgelopen maanden omkwamen door corona én ze vragen aandacht voor goede arbeidsvoorwaarden en beschermingsmiddelen. "Niet met de vuisten omhoog, maar met een mooie herdenking."

Operatieassistent Tanneke Goverse is er vanmiddag bij op de Dam. Met zo'n 30 collega's, in uniform, gaan ze een eerbetoon brengen aan overleden collega's. "Ik hoop dat er niet te veel mensen komen, want we moeten het veilig houden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vanaf vandaag mondkapjes verplicht in Belgische winkels

Zelf verloor Goverse geen collega's in haar omgeving of haar ziekenhuis. Ze werkt als operatieassistent bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Tijdens de coronacrisis sprong ze ook bij op de intensive care. "Ik ken wel collega's die ernstig ziek zijn geworden, waaronder eentje die al maanden thuis zit."

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

De scholen zijn weer open en we kunnen weer naar het terras. De strengste coronamaatregelen zijn opgeheven, maar de angst voor het virus is er nog altijd.

13 witte rozen

Bij de herdenking vanmiddag worden 13 witte rozen neergelegd voor collega's die omkwamen. 13 rode rozen staan symbool voor alle andere collega's. Tot nu toe is bekend dat er 13 mensen zijn omgekomen en 17.000 zorgmedewerkers positief zijn getest.

Maar die cijfers zijn mogelijk niet compleet. "Dit zijn ook cijfers van begin juni. We weten niet om hoeveel mensen het precies gaat." Goverse en haar collega's willen graag weten hoe de cijfers precies zijn, maar ze voeren dus ook actie voor een betere beloning en goede persoonlijke beschermingsmiddelen.

Football news:

Hij is geslaagd voor het medisch onderzoek. Ik denk dat hij dinsdag een contract met CSKA zal tekenen
Lewandowski op Chelsea: ze spelen heel goed, maar wij zijn Bayern
Juventus wilde verdediger Akieme tekenen, maar Barcelona weigerde
Lazio heeft ingestemd met Mayoral en zal bieden echte 15 miljoen euro
In Roemenië, een speciale kampioen: alles werd beslist in de wedstrijd, waarvan het formaat werd gekozen 3 uur voor de fluit
Is dit een gestolen auto? Hoe kom je eraan?. En dit gebeurt regelmatig
Barcelona weigerde te verkopen voor 60 miljoen euro Trinca u, gekocht van Braga voor 31 miljoen. De club rekent op hem